Tri trika za čišćenje: Ovaj uređaj u kuhinji domaćice rijetko čiste, a može izazvati požar

Puno bakterija/Free Pik

Puno bakterija/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Aspirator je nezamjenjiv u svakoj kuhinji – tokom kuhanja uklanja mirise, izvlači vlagu i zadržava masnoću iz zraka. Međutim, da bi ovaj uređaj radio besprijekorno i ne bi postao izvor neprijatnih mirisa ili čak opasnosti od požara, potrebno je redovno čišćenje filtera. Dobra vijest je da postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu uštedjeti vrijeme i trud.

Dok supa krčka na šporetu, a meso se prži u tavi, aspirator ne samo da čisti zrak već i pomaže u sprječavanju pojave plijesni i vlage po zidovima. Ljudi sa osjetljivim respiratornim sistemom naročito osjećaju prednosti uređaja, jer eliminiše čestice masnoće i dima koje mogu iritirati pluća.

Čišćenje spoljašnjosti aspiratora

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Za početak, dovoljno je koristiti običnu tečnost za pranje ili sprej za odmašćivanje. Naprskan proizvod ostavite da djeluje desetak minuta, a zatim prebrišite mekanom vlažnom krpom. Nikako ne koristite abrazivna sredstva, jer mogu izgrebati površinu i oštetiti uređaj.

Čišćenje filtera – osnovni trikovi

Filtere aspiratora možete očistiti na nekoliko načina:

  • Klasična metoda – napunite sudoper toplom vodom i potopite filtere. Ako su posebno zamašćeni, ostavite ih da se namaču desetak minuta, a zatim ih izribajte četkom za sudove.
  • Mašina za suđe – filtere postavite horizontalno i uključite program za jako zaprljane sudove. Ovo je praktičan i efikasan način za potpuno uklanjanje masnoće.
  • Soda bikarbona – poznata po svojstvu rastvaranja masnoće. Prokuhajte veliku šerpu vode, dodajte oko 200 grama sode bikarbone i spustite filtere u rastvor. Nakon pet minuta, isperite pod mlazom hladne vode, osušite i vratite u aspirator. Rezultat – filteri izgledaju kao potpuno novi.

Zašto je redovno čišćenje važno

Nečisti filteri smanjuju efikasnost aspiratora, povećavaju potrošnju energije i mogu postati izvor neprijatnih mirisa. Povrh svega, masnoća koja se nakuplja predstavlja i potencijalni rizik od požara. Redovno čišćenje ne samo da produžava vijek uređaja, već i čini kuhinju zdravijom i prijatnijom za rad, piše Najžena.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja