Oprez u kuhinji: Ove namirnice i predmete nikako ne biste trebali držati u zamrzivaču

Poslušajte savjete stručnjaka/Ilustracija

Poslušajte savjete stručnjaka/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bilo da redovno sređuješ kuhinju ili praviš mjesta pred praznike, važno je da dobro očistiš zamrzivač, a ne samo frižider. Zamrzivač je često „terra incognita“ doma — hladan, mračan, dubok i prepun zaboravljenih stvari. Redovno pregledavanje unutrašnjosti ključno je da spriječiš nered i bacanje hrane.

Ne znaš odakle da počneš? Ovo je šest stvari koje odmah treba izbaciti iz zamrzivača.

Prema riječima Vitni Kardosi, nutricionističkog trenera i autorice kuharskih knjiga, sve što nije označeno ili je oštećeno mrazom — treba direktno u kantu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

„Ako nešto nije označeno ili je zahvatilo oštećenje od smrzavanja, vrijeme je da to baciš“, kaže ona za RealSimple.

1. „Predmeti misterije“

Generalno, kuhani ostaci i gotova jela treba da se pojedu u roku od tri mjeseca. Sirovo meso i povrće mogu da traju od šest do dvanaest mjeseci, ali samo ako su pravilno upakovani.

Da bi izbjegla buduća iznenađenja, Kardosi savjetuje da sve posude označavaš trajnim markerom — naziv + datum. Jednostavno, a zlata vrijedi.

2. Hrana kojoj je istekao rok

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možda zvuči banalno, ali u zamrzivaču se najčešće krije više hrane kojoj je istekao rok nego u frižideru.

„To znači da je taj proizvod odradio svoje i treba da se baci“, objašnjava profesionalna organizatorka Šonte Dakvort.

To važi za:

  • voće
  • povrće
  • meso
  • gotova jela
  • pa čak i led

Sve to treba redovno rotirati.

3. Napola prazne kutije sladoleda

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako čuvaš „posljednji zalogaj“ za kišni dan — vrijeme je da ga pojedeš ili baciš. Stare kutije sladoleda samo zauzimaju dragocjen prostor koji možeš bolje da iskoristiš.

4. Namirnice kupljene na veliko

Ne znači uvijek da treba odmah bacati — ponekad samo treba preusmjeriti prioritete.

Ako imaš veliku kesu nečega što niko ne želi da jede (npr. miješano povrće), iskoristi je u čorbama, potažima ili je doniraj ako je pakovanje neotvoreno.

5. Stvari koje uopšte nisu hrana

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nutricionistkinja Eli Ečevaria podsjeća da treba pregledati i neprehrambene predmete:

  • rashladni gel-paketi
  • kalupi za led
  • pakovanja za hlađenje hrane

Ako je nešto oštećeno ili procurilo — odmah baciti.

„U zamrzivaču treba da stoje samo jedan do dva kompleta. Ostalo odmrznuti i skloniti na suho mjesto“, kaže ona.

6. Stari, izvitopereni ili napukli plastični kontejneri

Kao što hrana ima rok trajanja — imaju ga i posude.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako primijetiš:

  • pukotine
  • savijanje
  • deformaciju
  • loše zatvaranje

— vrijeme je da ih zamijeniš. Takve posude više ne štite sadržaj od isušivanja i mraza, piše Najžena.