Opasna navika u kuhinji: Ova greška koju većina pravi može kontaminirati svu hranu u frižideru
Pravilno skladištenje hrane razjašnjeno/FreePik
Pravilno skladištenje hrane predstavlja osnovu prevencije bolesti koje se prenose hranom, jer i najmanja greška u rukovanju namirnicama može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Čak i kada hrana naizgled djeluje uredno pohranjena, nepravilno raspoređivanje unutar frižidera može uzrokovati neprimjetno širenje opasnih bakterija i dovesti do unakrsne kontaminacije ostalih namirnica.
Prema riječima stručnjaka za sigurnost hrane, koje prenosi Express, čak i sitne greške u organizaciji frižidera mogu pogodovati širenju patogenih bakterija poput E. coli, salmonelle i kampilobaktera – čestih uzročnika trovanja hranom.
Rizik od kontaminacije prije termičke obrade
Najveći rizik nastaje zbog česte navike pohranjivanja sirovog mesa na gornje police frižidera. Naime, čak i iz originalne ambalaže mogu iscuriti sokovi koji, kapajući na hranu smještenu ispod, uzrokuju unakrsnu kontaminaciju.
Mnogi vjeruju da opasnost od zaraze dolazi isključivo od nedovoljno termički obrađene hrane, ali rizik zapravo počinje mnogo ranije.
Naučna istraživanja pokazuju da se patogene bakterije mogu nalaziti i na vanjskoj strani ambalaže sirovog mesa. U opsežnoj studiji britanske Agencije za zaštitu zdravlja (Health Protection Agency), čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Food Protection, analizirano je 3.662 uzorka vanjske ambalaže originalno zapakiranog sirovog mesa.
Analiza je otkrila prisustvo sljedećih bakterija:
- Salmonella – pronađena na dva uzorka
- Campylobacter – na više od 1% ambalaže, posebno na piletini i mesu peradi
- E. coli – bakterija povezana s fekalnom kontaminacijom, otkrivena na oko 4% pakovanja
Ovaj oblik kontaminacije često se zanemaruje prilikom organizovanja frižidera, ali se primjenom nekoliko jednostavnih mjera opreza rizik može znatno smanjiti.
Preporuke za pravilnu organizaciju frižidera
Usvajanjem nekoliko jednostavnih navika možete značajno povećati sigurnost hrane u svom domaćinstvu:
Pravilo donje police
Sirovo meso, piletinu i ribu uvijek čuvajte na donjoj polici frižidera. Preporučuje se da budu u zatvorenim, nepropusnim posudama ili na tanjiru, kako biste spriječili kapanje sokova. Gotova jela, ostatke hrane i namirnice spremne za konzumaciju (poput sireva, narezaka i mliječnih proizvoda) držite na gornjim policama, gdje su zaštićeni od mogućeg curenja.
Redovna higijena frižidera
Vrlo je važno redovno čistiti frižider.
Sve prolivene tečnosti potrebno je odmah obrisati toplom vodom i blagim deterdžentom ili antibakterijskim sredstvom namijenjenim za površine koje dolaze u kontakt s hranom. Preporučuje se temeljito čišćenje unutrašnjosti svakih nekoliko sedmica.
Također, ključno je održavati temperaturu frižidera ispod 5°C, jer se time usporava rast i razmnožavanje većine bakterija.
Izbjegavajte pretrpanost i pazite na higijenu ruku
Pretrpan frižider može ometati cirkulaciju hladnog zraka i stvoriti tople zone u kojima se bakterije brže razmnožavaju. Ostavite dovoljno prostora između namirnica kako bi zrak slobodno kružio. Pri odlaganju hrane nakon kupovine, posebno obratite pažnju na rukovanje sirovim mesom.
Nakon što složite sve namirnice, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom, kako biste spriječili prijenos bakterija na druge površine u kuhinji.