Opasna navika u kuhinji: Ova greška koju većina pravi može kontaminirati svu hranu u frižideru

Pravilno skladištenje tople hrane razjašnjeno/Free Pik

Pravilno skladištenje hrane razjašnjeno/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pravilno skladištenje hrane predstavlja osnovu prevencije bolesti koje se prenose hranom, jer i najmanja greška u rukovanju namirnicama može imati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Čak i kada hrana naizgled djeluje uredno pohranjena, nepravilno raspoređivanje unutar frižidera može uzrokovati neprimjetno širenje opasnih bakterija i dovesti do unakrsne kontaminacije ostalih namirnica.

Prema riječima stručnjaka za sigurnost hrane, koje prenosi Express, čak i sitne greške u organizaciji frižidera mogu pogodovati širenju patogenih bakterija poput E. coli, salmonelle i kampilobaktera – čestih uzročnika trovanja hranom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Rizik od kontaminacije prije termičke obrade

Najveći rizik nastaje zbog česte navike pohranjivanja sirovog mesa na gornje police frižidera. Naime, čak i iz originalne ambalaže mogu iscuriti sokovi koji, kapajući na hranu smještenu ispod, uzrokuju unakrsnu kontaminaciju.

Mnogi vjeruju da opasnost od zaraze dolazi isključivo od nedovoljno termički obrađene hrane, ali rizik zapravo počinje mnogo ranije.

Naučna istraživanja pokazuju da se patogene bakterije mogu nalaziti i na vanjskoj strani ambalaže sirovog mesa. U opsežnoj studiji britanske Agencije za zaštitu zdravlja (Health Protection Agency), čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Food Protection, analizirano je 3.662 uzorka vanjske ambalaže originalno zapakiranog sirovog mesa.

Analiza je otkrila prisustvo sljedećih bakterija:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • Salmonella – pronađena na dva uzorka
  • Campylobacter – na više od 1% ambalaže, posebno na piletini i mesu peradi
  • E. coli – bakterija povezana s fekalnom kontaminacijom, otkrivena na oko 4% pakovanja

Ovaj oblik kontaminacije često se zanemaruje prilikom organizovanja frižidera, ali se primjenom nekoliko jednostavnih mjera opreza rizik može znatno smanjiti.

Preporuke za pravilnu organizaciju frižidera

Usvajanjem nekoliko jednostavnih navika možete značajno povećati sigurnost hrane u svom domaćinstvu:

Pravilo donje police

Sirovo meso, piletinu i ribu uvijek čuvajte na donjoj polici frižidera. Preporučuje se da budu u zatvorenim, nepropusnim posudama ili na tanjiru, kako biste spriječili kapanje sokova. Gotova jela, ostatke hrane i namirnice spremne za konzumaciju (poput sireva, narezaka i mliječnih proizvoda) držite na gornjim policama, gdje su zaštićeni od mogućeg curenja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Redovna higijena frižidera

Vrlo je važno redovno čistiti frižider.

Sve prolivene tečnosti potrebno je odmah obrisati toplom vodom i blagim deterdžentom ili antibakterijskim sredstvom namijenjenim za površine koje dolaze u kontakt s hranom. Preporučuje se temeljito čišćenje unutrašnjosti svakih nekoliko sedmica.

Također, ključno je održavati temperaturu frižidera ispod 5°C, jer se time usporava rast i razmnožavanje većine bakterija.

Izbjegavajte pretrpanost i pazite na higijenu ruku

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pretrpan frižider može ometati cirkulaciju hladnog zraka i stvoriti tople zone u kojima se bakterije brže razmnožavaju. Ostavite dovoljno prostora između namirnica kako bi zrak slobodno kružio. Pri odlaganju hrane nakon kupovine, posebno obratite pažnju na rukovanje sirovim mesom.

Nakon što složite sve namirnice, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom, kako biste spriječili prijenos bakterija na druge površine u kuhinji.