Ne ignorišite znakove: Ako primjetite ove promjene, odmah temeljno očistite rernu
Reagujte na vrijeme/FreePik
Vjerovatno možete smisliti milion različitih stvari koje biste radije uradili nego da na svoju listu obaveza stavite „čišćenje rerne“. Ipak, redovno čišćenje je praktično neizbježno – barem ako želite smanjiti rizik od požara u rerni, produžiti njen vijek trajanja i jednostavno pripremati odlična pečena jela.
Pa, koliko često zapravo treba čistiti rernu? Pogledajte šta stručnjaci preporučuju – i kada je možda potrebno čistiti je češće.
Koliko često treba dubinski čistiti rernu?
Najjednostavniji odgovor? Stručnjaci savjetuju svaka tri do šest mjeseci.
„Rernu treba dubinski čistiti svaka tri do šest mjeseci – iako je šest mjeseci obično realniji rok“, kaže Džejmi Hord, osnivačica kompanije Horderly, za Real Simple.
Idealno bi bilo da joj posvetite temeljno čišćenje barem svake jeseni i proljeća – tako ćete biti spremni za sezonu pečenja, ali i ukloniti svu prljavštinu kada vrijeme postane toplije i rernu ne koristite toliko često.
Ako rernu koristite gotovo svaki dan u sedmici, možda će joj biti potrebno i dodatno „zimsko osvježenje“ – primjerice odmah početkom Nove godine, kako biste uklonili mrlje od pita i ostatke nakon prazničnog pečenja.
Razlozi zbog kojih rernu možda treba češće dubinski čistiti
Naravno, preporučeni period od tri do šest mjeseci samo je smjernica i u nekim situacijama rernu ćete morati čistiti i češće. Iako je uvijek možete na brzinu očistiti, evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali odmah pristupiti temeljnom čišćenju:
Nešto se prolilo ili kapnulo unutra
Bilo da je riječ o otopljenom siru s pizze ili ljepljivim jabukama koje su iscurile iz pite, ostaci se mogu zalijepiti za unutrašnjost rerne ako se predugo ne uklone – a sljedeći put kada uključite rernu mogu izazvati dim.
Sačekajte da se rerna potpuno ohladi, zatim uzmite vlažnu spužvu ili pastu od sode bikarbone i istrljajte prosuto. Tako ćete sebi olakšati naredno dubinsko čišćenje.
Pripremali ste veoma masnu hranu
Volite peći slaninu u rerni, ali vam smetaju masne kapljice koje ostaju? Dubinsko čišćenje nakon takvih jela pomaže da se masnoća ukloni prije nego što se zapekne.
Rernu ste intenzivno koristili tokom sezone pečenja
Možda i najvažniji razlog za dubinsko čišćenje rerne jeste – česta upotreba. Ako rernu uglavnom koristite samo za odlaganje dodatnih plehova ili povremeno ispečete nekoliko kolača, možda možete produžiti razmak između dubinskih čišćenja i na više od šest mjeseci. Međutim, ako svakodnevno pečete kolače, hljeb, pečenja i zapečena jela tokom jeseni i zime, ovo je jasan podsjetnik da čišćenje rerne uvrstite u redovne kućne poslove, piše Najžena.