Ne bacajte je uzalud: Evo kako pravilno čuvati ostatke hrane i produžiti svježinu
Zamrzivač im uništava teksturu, ukus i hranjivost/Ilustracija
Ostaci hrane, bilo da su pripremljeni kod kuće ili naručeni, često se čuvaju u frižideru, ali nepravilno rukovanje njima može povećati rizik od kvarenja i trovanja.
Važno je znati kako pravilno skladištiti ostatke hrane kako biste ih kasnije mogli sigurno konzumirati.
Vrelu ili toplu hranu ne bi trebalo odmah stavljati u frižider; najbolje je da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider u roku od dva sata.
Brže hlađenje hrane olakšava se dijeljenjem na manje porcije i stavljanjem u plitke posude ili kese prije spremanja.
Maksimalno vrijeme tokom kojeg hrana može ostati van frižidera prije nego što postane nesigurna za jelo je otprilike dva sata. Ovo pravilo važi za sve kvarljive namirnice, uključujući kuhane ostatke, meso, ribu, jaja, mliječne proizvode, kao i narezano voće i povrće.
Ostaci hrane koji su pravilno ohlađeni i spremljeni u frižideru sigurni su za konzumiranje, ali ih je najbolje pojesti u roku od 48 sati ili zamrznuti ako ih ne možete odmah iskoristiti.
Pravilno čuvanje hrane i pridržavanje ovih pravila smanjuje rizik od kvarenja i osigurava da ostaci obroka ostanu sigurni za jelo.