Džabe ste čistili: Svi prave ovu grešku - ovaj zaboravljeni dio kuhinje uvijek ostaje prljav
Puno bakterija/FreePik
Uski i teško dostupni prostor između šporeta i radne površine može postati mjesto gdje se skupljaju prljavština i mrvice. Čak i ako temeljito čistite kuhinju, možete zanemariti ovaj frustrirajući prostor: ništa ne djeluje dovoljno dugo da očisti unutrašnjost tog mjesta. Zapravo, ponekad se prljavština samo gura dublje unutra.
„Čista kuhinja zavisi od čišćenja skrivenih mjesta poput prostora između šporeta i radne površine, što ima veći uticaj nego što većina ljudi misli,“ kaže Rešmina Ahmad, vlasnica kompanije „Cura Maids“ za sajt Martha Stewart.
Evo kako profesionalci za čišćenje, poput Ahmadove, uklanjaju mrvice, mast i ljepljive ostatke između šporeta i radne površine kako bi kuhinja bila zaista besprijekorno čista.
Prva metoda: Usisavanje
Da biste uklonili mrvice iz ovog prostora, koristite ručni usisivač sa uskim nastavkom. (Ako planirate da nastavite s metodom dva ili tri, obično se preporučuje prvo usisavanje labavih mrvica.)
Upotrijebite uski nastavak ručnog usisivača da usisate prostor između radne površine i šporeta, usisavajući dvije do četiri minute. Zatim koristite malu četku za procijep, ravnu metlicu ili suhvu ravnu glavu mopa da uklonite eventualno zapuštene mrvice. Ponovo usisajte uskim nastavkom kako biste pokupili preostale ostatke.
Druga metoda: Ravan mop
Prema Džonu LeBaronu, suvlasniku „Primavera Cleaning Service“, korištenje ravnog mikrofiber mopa je jednostavan način da očistite ovaj uski prostor koristeći alat koji vjerovatno već imate kod kuće.
Upotrijebite čist mop i provjerite da je rerna potpuno ohlađena. Temeljito navlažite glavu mopa (ili jednokratnu/odvojivu mikrofiber krpu za mop) toplom vodom, a zatim je ocijedite. Umetnite ravnu stranu mopa u prostor između radne površine i šporeta i očistite jednu stranu. Okrenite glavu mopa da obrišete suprotnu stranu. Nastavite dok mop ne bude čist. Ispirajte i cijedite mop ili mijenjajte krpu od mikrofibera po potrebi. Ostavite da se osuši na zraku prije korištenja rerne.
Za ovaj metod možete koristiti i kubanski mop, koji ima dugu drvenu dršku s manjim „T“ oblikom na dnu. Prema LeBaronu, ovaj dizajn u kombinaciji s krpom za čišćenje omogućava da se očiste obje strane procijepa odjednom.
Treća metoda: Pasta od sode bikarbone
Za tvrdokorne naslage, Ahmadova preporučuje kuhinjski klasik: sodu bikarbonu. „Soda bikarbona je odlična jer razgrađuje mast bez grebanja radne površine, što je posebno važno ako imate kamen ili nerđajući čelik,“ kaže ona.
Napravite gustu pastu od sode bikarbone i vode. Umočite velike pamučne kuglice ili pamučne jastučiće za šminku u pastu. Omotajte natopljeni pamuk oko vrha uskog štapa ili drvene drške. (Alternativno, možete koristiti i ravni mop sa jednokratnom mikrofiber krpom.) Nanesite pastu duž gornje i bočne strane procijepa. Isperite čistim, vlažnim pamučnim jastučićima, krpama ili ravnim mopom.
Kako spriječiti budući nered između šporeta i radne površine
Ne želite da u budućnosti trošite puno vremena na čišćenje ovog uskog prostora? Postoji nekoliko preventivnih metoda, testiranih od strane profesionalaca, koje mogu smanjiti potrebu za čestim dubinskim čišćenjem:
Silikonske navlake za procijep: Prema Ahmadovoj, silikonske navlake su pravi izbor. „Otporne su na toplotu, napravljene od hrane sigurnog silikona i bukvalno sakupljaju mrvice prije nego što nestanu u prazninu,“ objašnjava ona. Jednostavno ih uklonite za čišćenje, a zatim vratite na mjesto.
Trake za šporet: Trake za šporet su slične silikonskim navlakama, ali posebno dizajnirane za prostor gdje se šporet spaja s radnom površinom i mogu biti u različitim bojama i materijalima. „Razmislite o njima kao o prelaznoj traci na podu gdje se spajaju dvije vrste poda, poput drveta i pločica,“ objašnjava LeBaron. „Ove trake popunjavaju procijep, a neke imaju i ljepljivu površinu koja formira čvrsto zaptivanje sa obje strane.“
Redovno nedeljno održavanje: Sedmično čišćenje pravi veliku razliku, kaže Ahmadova. Dodavanje ovog mjesta na nedeljnu listu za usisavanje ili redovno brisanje ravnim mopom sprečit će nakupljanje nereda.
Pažnja prilikom pripreme hrane: „Djeluje očigledno, ali pokušajte da ne sječete ili pomjerate stvari direktno iznad tog prostora,“ savjetuje Ahmadova. „Samo pomjerite dasku za rezanje ili činije malo dalje na radnu površinu.“ Namjerni pomak daske za rezanje ili posuda može napraviti ogromnu razliku.