Naučnici otkrili razlog zašto McDonald's navodno ima bolji okus izvan SAD

 /

/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Iako je McDonald's jedan od najpoznatijih američkih brendova, mnogi primjećuju da hrana iz ovog lanca brze hrane ima bolji okus izvan Sjedinjenih Američkih Država. Ispostavlja se da za ovo postoje naučna objašnjenja.

Jedan od ključnih razloga je upotreba različitih sastojaka, a posebno šećera. Dok se u većini evropskih zemalja koristi šećer od šećerne trske, u SAD-u se preferira kukuruzni sirup s visokim sadržajem fruktoze. Ova razlika utiče na okus mnogih popularnih proizvoda u McDonald's restoranima, od umaka do gaziranih pića.

Osim šećera, postoji i razlika u količini aditiva i konzervansa koje različite zemlje dopuštaju u hrani. Nutricionistica dr. Renee Exelbert objašnjava da SAD dopušta upotrebu aditiva koji su zabranjeni u drugim dijelovima svijeta, što značajno mijenja okus hrane. Na primjer, restorani u Velikoj Britaniji za prženje koriste ulje od repice, koje krompirima daje orašasti i dimljeni okus, dok se u SAD-u koristi ulje kanole, koje prženom krompiru daje slađi okus.

Razlika se može primijetiti i u mesu koje se koristi u hamburgerima. U SAD-u, govedina može proći kroz nekoliko ruku prije nego što završi u restoranu, dok je u mnogim drugim zemljama opskrbni lanac kraći, što može utjecati na svježinu i okus mesa.

Ove razlike, zajedno s regionalnim prilagođavanjima menija u različitim zemljama – poput aloo tikki burgera u Indiji ili burgera s parmezanom u Italiji – doprinose percepciji da McDonald's izvan SAD-a ima bolji okus, piše Unilad.