Mnogi griješe: Ove namirnice ne trebaju se držati u frižideru

paradajz, namirnice, frižider/Pexels
Među njima je i paradajz/Pexels
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Namirnice poput mesa ili jaja obavezno moramo čuvati u frižideru, ali nekim drugim namirnicama niske temperature samo će nanijeti štetu. Provjerite koje se sve namirnice nalaze na listi stvari koje ne trebamo držati u frižider, a mnogi od nas to ipak rade.

Med

Čuvajte ga dobro zatvorenog na suhom mjestu. Optimalna temperatura za med je između 17 i 19°C, ali neće se pokvariti ako je na temperaturi višoj ili nižoj od preporučene. Dobar med vremenom će se kristalizirati, a frižiderubrzava taj proces.

Kafa

Često možete čuti savjet da se kafa može držati u frižideru, ali ako želite da ima najbolji okus, držite je na sobnoj temperaturi na suhom i tamnom mjestu. Velika količina vlage u frižideru kafi ne odgovara.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Hljeb

Mnogi misle da će držanjem hljeba u frižideru sačuvati njegovu svježinu, ali on na niskim temperaturama gubi svoj okus i postaje ''ustajao''.

Tropsko voće

Banane, avokado, ananas, kivi, papaja, mango… Tropsko voće nemojte držati u frižideru jer mu niske temperature ne odgovaraju – ono prirodno raste na visokim temperaturama. Zbog toga ga držite na sobnoj temperaturi jer će ona omogućiti nastavak dozrijevanja, a frižider će ga zaustaviti.

Dinja i lubenica

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Čuvanjem dinje i lubenice u frižideru utjecat ćete na njihov okus i uništiti vrijedne antioksidanse koji se nalaze u njima.

Crveni i bijeli luk

Te dvije namirnice ne vole frižider jer ih zbog visoke vlage postaju mekane i ''gumene'', počnu klijati i mogu se upljesniviti. Mnogi polovice neiskorištenog crvenog ili bijelog luka iz navike stavljaju u frižider, ali radije ih stavite na suho i tamno mjesto.

Paprika i paradajz

Baš kao i mnoge druge vrste povrća, dvije omiljene namirnice koje svi obožavamo sljubljivati u salatama prestaju dozrijevati kada ih stavite u frižider. Sobna temperatura prava je temperatura za njih.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Maslinovo ulje

Držite maslinovo ulje na hladnom i tamnom mjestu, izvan frižidera. U frižideru se može zamutiti i zgusnuti, ali će se vratiti u prvobitno stanje kada se vrati na sobnu temperaturu.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi, poput badema i indijskog oraha, najbolje zadržavaju svoju svježinu kada se čuvaju na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi.

Umak od soje

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Zbog fermentacijskog procesa umak od soje može se čuvati na sobnoj temperaturi čak do godinu dana. Uvijek provjerite upute na pakovanju za specifične preporuke, piše Zadovoljna.hr.