Kuhari otkrili tajnu: Ova jela apsolutno nije isplativo naručivati u restoranima

Ilustracija/ Canva/

Ilustracija/ Canva

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kuhari, iako stručnjaci u pripremi hrane, imaju svoje preferencije kada sami izlaze na obrok. Traže jedinstvene ukuse i zanimljive kombinacije, nešto što kod kuće rijetko pripremaju. Međutim, postoji niz jela koja izbjegavaju naručivati u restoranima jer smatraju da ne opravdavaju svoje mjesto na meniju, piše Buzzfeed.

Sendviči od jastoga

Iako mnogi uživaju u sendviču s jastogom, kuhari ga često zaobilaze. Chef Evan Hennessey ističe da, osim samog jastoga, ostali sastojci poput peciva i maslaca nisu ništa posebno. Smatra da ovo jelo često cilja turiste i ne pruža dovoljno vrijednosti za ljubitelje kvalitetne hrane.

Tjestenina

Jednostavne tjestenine, poput klasičnog cacio e pepe jela, također su među onima koje kuhari nerado naručuju. Nina Swasdikiati, vlasnica restorana u Las Vegasu, objašnjava da osnovni sastojci poput suhih tjestenina i jednostavnih umaka ne opravdavaju svoje mjesto u restoranima. Chef Ryan Jones dodaje da ovakva jela radije priprema kod kuće jer tada uživa u njihovom punom ukusu i svježini.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Salate

Salate su čest izbor za lagani obrok, ali mnogi kuhari smatraju da ih ne vrijedi naručivati. Evan Hennessey objašnjava da su često napravljene od industrijski pripremljenog povrća koje nema pravi okus. Nina Swasdikiati posebno izdvaja Caesar salatu, smatrajući da je bolje pripremiti je kod kuće s nekoliko jednostavnih sastojaka poput rimske salate, parmezana i dresinga.

Supe

Iako su supe odličan izbor za hladnije dane, kuhari im u restoranima često ne vjeruju. Chef Michael DeLone otkriva da su "juhe dana" često način da se iskoriste ostaci namirnica iz kuhinje. Chef Reinaldo Cruz dodaje da supe obično ne nude ništa posebno što ne bi mogli sami napraviti kod kuće.

Konzervirana riba

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Konzervirane ribe, poput sardina ili skuše, sve su popularnije, ali kuhari smatraju da se ovakva jela previše oslanjaju na jednostavnost. Chef Marc Sheehan napominje da uživanje u konzerviranoj ribi uz odgovarajuće vino može biti jednako dobro kod kuće, uz minimalan trud.

Kada kuhari biraju jela u restoranima, teže nečemu što je kreativno i jedinstveno, a izbjegavaju opcije koje se lako pripremaju kod kuće. Koja jela vi najradije zaobilazite u restoranima? Podijelite svoja iskustva!