Znate li šta pekari rade kako bi bavarski pereci bili tako hrskavi i tamne boje?

Bavarski perec/

Bavarski perec/

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Bavarski pereci (Brezn na bavarskom dijalektu, a Brezel na njemačkom) su tradicionalno pecivo karakteristično za Bavarsku i južnu Njemačku. Prepoznatljivi su po obliku upletenog čvora (kao gigantski perec nalik onima koje jedemo kao grickalice). Kora im je hrskava, a takva je zahvaljujući specifičnom postupku pripreme u lužnatoj vodi (Laugenbrezel).

Osmislili ih redovnici, a tehnika kojom dobivaju hrskavost izumljena tek kasnije

Prema zapisima, smatra se da su nastali još u ranom srednjem vijeku, i to u 6. ili 7. stoljeću kada su ih osmislili redovnici. Prema jednoj legendi, bavarski pereci su prvi put napravljeni 1477. godine, kada je pekar u Württembergu morao stvoriti novo pecivo kako bi izbjegao kaznu. Vojvoda mu je dao zadatak da napravi pecivo kroz koje mogu proći tri zrake sunca - i upravo je to dalo oblik pereca.

Hrskava tekstura nastala je tek u 19. stoljeću, kada je bavarski pekar Anton Nepomuk Pfannenbrenner slučajno otkrio tehniku umakanja peciva prije pečenja u vodenu kupelj, mješavinu soli, sode bikarbone i vode - što im daje prepoznatljivu hrskavost i tamnosmeđu boju.

Bavarski pereci su nezaobilazni dio Oktoberfesta i tradicionalnih bavarskih pivnica, a često se poslužuju s maslacem, bijelim sirom, bijelim kobasicama i, naravno - pivom. Klasični bavarski pereci imaju mekšu sredinu i hrskavu koru, a često se posipaju krupnom solju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebni sastojci

Za perece su potrebni:

glatko brašno

suhi kvasac

smeđi šećer

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

otopljeni maslac

topla voda.

Za vodenu kupelj:

voda

sol

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

soda bikarbona

krupna sol.

Kako ih pripremiti

Pripremite kvasac pa umiješajte sol, smeđi šećer i otopljeni maslac. Postepeno dodajte brašno pa miješajte kuhačom dok tijesto ne postane gusto. Dodajte ostatak brašna i nastavite miješati. Zamijesite tijesto rukama pa ga oblikujte u kuglu, prekrijte ručnikom i ostavite na sat vremena.

Tijesto premijesite pa ga podijelite na 12 komada i oblikujte svaki u dugu kobasicu. Zatim zavrnite u oblik pereca (detalji objašnjeni u receptu). Pripremite vodenu kupelj - zagrijte vodu sa solju i sodom bikarbonom u velikom loncu - pa dodajte perece i kuhajte ih 30 sekundi. Slažite ih na lim za pečenje i stavite peći - pecite dok ne postanu zlatnosmeđe boje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Detaljan recept je ovdje.