Zaboravite mukotrpno sjeckanje: Napravite najbržu kupus salatu ikad uz ovaj trik
Ova salata ide uz sve/FreePik
Kupus u svježem stanju “ide” uz gotovo sve – razne vrste mesa, brojna variva, s dresingom ili bez, ali njegova priprema često zna oduzeti mnogo vremena.
Kupus ne smije biti sjeckan previše sitno, jer se može pretvoriti u kašu, ali ni previše krupno, jer tada ne upija začine i postaje nezgodan za jelo.
Da biste pripremili kupus za salatu koja će biti savršena za vaša nepca, dovoljno je primijeniti jednostavnu tehniku. Zaboravite na klasično rende ili velike noževe i “pozovite u pomoć” ljuštilicu za povrće.
Glavicu kupusa isjecite na polovine, a potom na četvrtine. Postavite četvrtinu glavice na dasku, uzmite gulilicu za povrće i povlačite gore-dolje po unutrašnjosti kupusa.
Salata će biti ravnomjerno sječena, kupus tanak i spreman da upije sve začine ili već pripremljeni dresing. Posao će biti brzo završen, a domaćica neće morati uložiti mnogo snage da pripremi savršenu salatu.
Da bi salata bila još ukusnija, uz so dodajte i malo šećera, standardno ulje i sirće, ali i barem 100 mililitara vode. Dobro promiješajte salatu i ostavite da odstoji petnaestak minuta prije posluženja. Voda će kupus dodatno omekšati, a šećer će “podići” slani ukus, čineći salatu neodoljivom.