Volite kolače s prhkim korama? Ovo je savršen recept za vas - priprema je jednostavna

Gabriela kolač/@mama.kuharica

@mama.kuharica/INSTAGRAM

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kombinacija prhkih kora i hladne kreme uvijek je dobitna, a u nastavku donosimo recept za takozvani Gabriela kolač koji se sprema brzo i lako, a okus je fantastičan.

Sve što treba učiniti jest pripremiti kore i brzinsku kremu, složiti kolač i uživati uz šoljicu kafe.

Isprobajte recept za najdraži kolač blogerice Petre Sabljić.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci

Za kore:

  • 5 bjelanjaka
  • 250 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
  • 1 kašika krušnih mrvica

Za kremu:

  • 5 žumanjaka
  • 150 g šećera
  • 3 kašike brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • ekstrakt vanilije

Priprema

Pripremite kore. Napravite snijeg od bjelanjaka postepeno dodajući šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Dodajte orahe i krušne mrvice pa sve dobro promiješajte špatulom.

Smjesu rasporedite preko klasičnog velikog pleha koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stepeni oko pola sata.

U međuvremenu pripremite kremu. Miksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobijete gustu smjesu. Zatim dodajte vaniliju, mlijeko i brašno pa sve dobro promiješajte. Smjesu stavite na vatru pa kuhajte sedam do 10 minuta uz neprestano miješanje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kremu ohladite pa dodajte i maslac.

Koru prepoloviti. Dodati kremu pa preklopiti s drugim dijelom kore, a potom ohladite preko noći, piše Zadovoljna.hr.