Uz ovaj trik starom hljebu vratite svježinu: Treba vam samo jedan sastojak

stari hljeb/
stari hljeb
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ne postoji ništa gore nego kad kupite finu, hrskavu štrucu kruha koju (slučajno ili ne) ostavite otvorenu i već sljedeći dan ustanovite da je ustajala i tvrda. Bacanje ne dolazi u obzir, pa što onda napraviti s tim starim i ustajalim kruhom? Imamo odgovor.

Naime, kad je određena hrana (konkretno kruh) predugo izložena zraku, molekule škroba kristaliziraju dehidrirajući molekule glutena. Drugim riječima, ta hrana postaje kruta i ustajala. No postoji odličan trik kako takav kruh vratiti u život, a trebat će vam samo malo vode.

Isperite hljeb pa ga ponovno ispecite

Iako zvuči pomalo ludo i besmisleno, u ovaj se trik mnogi kunu, a sve što trebate je stari i ustajali kruh isprati pod mlazom vode. Zatim ga stavite na papir za pečenje i ubacite ga u pećnicu, koju ste prethodno zagrijali na 160 stupnjeva.

Kruh pecite oko 5 minuta, a zatim ga ostavite da se ohladi. Ako pečete ovakav isprani kruh, voda će ispariti, a kruh će biti kao nov - hrskav i ukusan.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Naravno, ovaj trik nemojte pokušavati s kruhom na kojemu ste primijetili plijesan - u tom slučaju jednostavno ga bacite. No ako vam je kruh tvrd i star, a na njemu nema plijesni, isprobajte trik i nećete morati do dućana ili pekarnice.

Stari kruh možete iskoristiti i na hrpu drugih načina, a ovdje ćete pronaći naših sedam odličnih i provjereno dobrih recepata uz koje ćete ga iskoristiti do zadnje mrvice i od njega napraviti preukusna jela.