Ukusno i jednostavno: "Kladdkaka" je popularni švedski kolač, a za spremanje je potrebno desetak minuta

kladdkaka, kolač, slatko, slatkiš, receptCookist/
Ime mu potječe od švedske riječi "kladdig" što znači ljepljiv i neuredan/Cookist
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kladdkaka je poznat i kao "ljepljivi kolač", tradicionalni švedski desert koji podsjeća na brownie s tanjom hrskavom koricom i gustom, kompaktnom i kremastom unutrašnjošću. Ime mu potječe od švedske riječi "kladdig" što znači ljepljiv i neuredan. Priprema mu je toliko jednostavna da smo odmah shvatili kako je to jedan od kolača koji se mogu pripremiti u bilo kojem trenutku - za desetak minuta.

Kako je nastao

Postoji priča kako je nastao sredinom 20. stoljeća kada su pekari slučajno zaboravili dodati prašak za pecivo za dizanje tijesta, što je rezultiralo gustom i ljepljivom teksturom kolača. U vrijeme Drugog svjetskog rata mnoge su namirnice bile teže dostupne, pa su ljudi birali jednostavnije kolače s malo sastojaka. Kladdkaka savršeno odgovara tom opisu jer sadrži samo osnovne sastojke - i to njih sedam. 

Danas je kladdkaka izuzetno popularan kolač u Švedskoj i često se priprema kod kuće ili se nalazi u ponudi kafića. Može se poslužiti sa šlagom, sladoledom ili svježim voćem, a zbog svoje jednostavnosti omiljen je svim generacijama. 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
@bakamedjosefine Svarar @sabvne How to make kladdkaka (Swedish chocolate cake) 🍫 #foryou #chocolatecake #kladdkaka #swedishchocolatecake #ikeafood #recipe #swedishrecipe #choklad #viralfood #youngroyals #youngroyalsseason2 #youngroyalsnetflix #chocolaterecipe #fypシ #fördig ♬ Where is My Mind? - Piano Version - The Blue Notes

 

Inače, ovaj smo kolač isprobali u zagrebačkoj Ikei, gdje se nalazi u stalnoj ponudi slastica. Za čokoljupce je pravi izbor - podsjeća na brownie iako je okusom blaži od njega, a tekstura mu je zaista gumena ili, kako bi to Amerikanci opisali, "chewy". 

Potrebni sastojci 

Bit će vam potrebno sedam sastojaka: 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

maslac

jaja

kakao

glatko brašno

šećer

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

sol

vanilin šećer

Kako se priprema 

U većoj posudi izmiješajte jaja i šećer pa im uz stalno miješanje dodajte otopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke: kakao, brašno, šećer, sol i vanilin šećer. Ulijte smjesu u namašćen kalup i kratko pecite. Poslužite ga toplog ili ohlađenog, posipanog šećerom u prahu.