Ukusne, zdrave i lake za probavu: Isprobajte bezglutenske palačinke - oduševit će vas

Savršeni bezglutenski palačinci//

I palačinci i vitka linija/Freepik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako izbjegavate gluten i u potrazi ste za zdravijim, ali jednako ukusnim varijantama palačinaka, imamo savršeno rješenje za vas.

Radi se o bezglutenskim palačincima od heljde i kvinoje, koje su bogate proteinima i brojnim nutrijentima. Ovi palačinci osvojit će te svojim orašastim okusom. Riječ je o zdravoj i ukusnoj poslasiti, idealnoj da zimske dane učine toplije i ugodnijim.

Kvinoja i heljda spadaju u tzv. pseudožitarice, što znači da su izvrstan izbor za sve one koji su osjetljivi na gluten. Zahvaljujući vlaknima, proteinima i mineralima, poput željeza, mangana, magnezija i fosfora, ovi palačinci odlični su i za srce, kao i za probavu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Znate li da kvinoja sadrži svih devet aminokiselina koje su našem organizmu prijeko potrebne? Heljda, s druge strane, izvrsno podiže energiju te je odlična i za zube i kosti. Budući da ima niski glikemijski indeks, ova zdrava namirnica može pomoći i u prevenciji dijabetesa.  

Slatkoću ovim palačicima daje banana, a po želji, dodatno u smjesu možeš dodati i malo javorovog sirupa ili nekog drugog omiljenog prirodnog zaslađivača.

Zahvaljujući zdravim sastojcima, poput heljde i kvinoje, ovi palačinci dobri su saveznici vitke linije.

Palačinci od heljde i kvinoje - recept

Sastojci (za 6 palačinaka):

  • ½ šolja kvinoje
  • ½ šolje heljdine kaše ili heljdina brašna
  • šolja biljnog mlijeka (najbolje nezaslađenog, sojina)
  • srednja banana
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Priprema:

U jači blender stavite heljdu i kvinoju pa izmiksajte tako da dobiješ finu brašnastu teksturu. Istresite u zdjelu.

Potom u blender dodajte mlijeko i bananu pa izmiksajte kako bi se lijepo povezali. Prebacite u zdjelu s brašnom od heljde i kvinoje pa izmiješajte (trebate dobiti gustu smjesu).

Tavu za palačinke namastite s malo ulja pa izlijte dio smjese. Pecite 1-2 minute s jedne strane dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići (u većoj tavi možete ispeći i nekoliko manjih palačinki istovremeno). Potom okrenite palačinku i pecite je i s druge strane dok lagano ne posmeđi.

Po želji, palačinke polijte s malo javorovog sirupa. No, možete ih poslužiti i s nekim biljnim jogurtom ili tučenim kokosovim vrhnjem. Također, ako želiš, u smjesu za palačinke možete dodati i malo mljevenog lana ili sitno nasjeckanih orašastih plodova - za hrskaviju teksturu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ideje za serviranje:

  • prelijte ih s malo javorovog sirupa
  • pospite ih bobičastim voćem, poput jagoda ili borovnica
  • ukrasite ih s malo kokosova vrhnja
  • poslužite ih s jogurtom na biljnoj bazi
  • pospite ih orašastim voćem