U Rusiji ih svi jedu s ovim, a nama je nezamislivo: Koji je prilog najbolji za palačinke?
Šta vi mislite?/FreePik
Palačinke u Rusiji prave se u dvije verzije: složeniji blini i jednostavniji blinčiki. Ipak, najveće iznenađenje predstavlja prilog koji koriste.
Palačinke u Rusiji predstavljaju spoj tradicije i savremenog, a poznate su kao blini, dok se jednostavnija verzija naziva blinčiki.
Da li ste ikada probali palačinke sa pavlakom, ali u slatkoj verziji? Kažu da kada jednom probate ruske palačinke, nikad se ne vratite na staro.
Popularni influencer Gleb Fils je Rus koji se iz Londona preselio u Srbiju, tačnije na Beljanicu, i tamo uživa u pravoj seoskoj idili okružen prirodom i domaćim životinjama. Na društvenim mrežama redovno objavljuje snimke iz svakodnevnog života koji broje stotine hiljada, pa i miliona pregleda, a sada je otkrio svoj omiljeni recept za palačinke, odnosno blini, kako se u Rusiji nazivaju, piše Citymagazine.
Kako prave palačinke u Rusiji?
Rusi blini pripremaju tokom sedmice koju zovu Maslenica, tačnije sedam sedmica prije pravoslavnog Vaskrsa. Tada se tijesto obavezno pravi sa kvascem. Ipak, postoji i brža, jednostavnija verzija kada se tijesto pravi bez kvasca. Tada to nisu blini, već blinčiki.
Gleb je u svom videu pokazao kako Rusi najviše vole da jedu blini, a to je sa pavlakom (u Rusiji se kaže smetana) i kondenzovanim mlijekom (zguškonka). Kondenzovano mlijeko možete kupiti u bolje snabdjevenim marketima.
Jednostavno stavite kašiku pavlake i prelijte kondenzovanim mlijekom i dobit ćete najukusnije ruske palačinke.
Gleb je također objavio video u kojem pravi palačinke sa sjeckanim jabukama i filuje ih pavlakom i kondenzovanim mlijekom, a ova verzija također izgleda veoma ukusno.