Tiramisu sa smokvama: Jednostavan ljetni desert u kojem ćete uživati
Priprema:
Najprije skuhajte crnu kafu i pustite da se ohladi. Slatko vrhnje izmiksajte sa šećerom u prahu. U drugoj posudi mascarpone sir sjedinite s vanilin-šećerom i ekstraktom od vanilije te sljubite sa slatkim vrhnjem da dobijete glatku kremu. U ohlađenu crnu kafu dodajte rum i namočite piškote. Ako slažete u čaše, prije močenja ih usitnite nožem da su vam pravilni komadi. Namočene piškote stavite u čašu, zatim sloj kreme, pa na četvrtine narezane smokve te sloj kreme. I tako ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Savjet:
Tiramisu je italijanski klasik voljen i izvan granica Italije, a ovaj će vam se recept svidjeti na prvu jer nema puno sastojaka, a voljet će ga posebno oni koji ne vole sirova jaja u desertima.