Stručnjaci upozoravaju na ovu čestu grešku: Evo da li rernu treba zagrijati prije pečenja
Mnogi prave ovu grešku/FreePik
Mnogi se pitaju da li je zaista potrebno prethodno zagrijavati rernu prije pečenja. Odgovor nije isti za sve – zavisi šta pečete, u čemu i kako želite da bude gotovo.
Ako pripremate kolačiće, tortu ili isprobavate novi recept, često prvo uputstvo glasi: „Prethodno zagrijte rernu“. Međutim, mnogi u žurbi ili sa starijom rernom ne znaju kada je dostigla željenu temperaturu, pa se pitaju da li je zagrijavanje zaista neophodno. Laura Klajn, kuharica i tester potrošača u Hamilton Beach Brands, objašnjava: „Prethodno zagrijavanje znači postaviti uređaj na željenu temperaturu i sačekati da je dostigne. To nije isto što i samo uključivanje rerne.“
Zašto je prethodno zagrijavanje važno
Svaki uređaj za pripremu hrane – od friteze i tostera do standardne rerne – treba prethodno zagrijati kako bi hrana dobila pravilnu temperaturu.
Hrskava hrana i pečeni kolači – Neke namirnice, poput hljeba i kolača, zahtijevaju određenu temperaturu da bi reagovale sa sredstvima za dizanje i dobile pravu strukturu.
Sigurnost hrane – Meso i živina moraju dostići unutrašnju sigurnu temperaturu kako bi se spriječilo stvaranje bakterija. Hrana koja ulazi u „opasnu zonu“ temperature, u kojoj se bakterije brzo razmnožavaju, predstavlja rizik za zdravlje. Prethodno zagrijana rerna omogućava da hrana brzo dosegne potrebnu temperaturu.
Kada prethodno zagrijavanje nije neophodno
Ako samo podgrijavate hranu, poput ostataka ručka ili pizze, prethodno zagrijavanje nije obavezno. Ipak, hrana će se brže i ravnomjernije zagrijati ako je rerna prethodno zagrijana.
Prema USDA, ostaci hrane treba da budu zagrijani na 75 °C. Klajn savjetuje korištenje termometra za hranu kako biste bili sigurni da je sve pravilno zagrijano. Kod novijih rerni s digitalnim prikazom temperature, i dalje nije uvijek 100% tačno kada je rerna dostigla pravu temperaturu, pa se preporučuje čekanje oko 20 minuta, posebno za jela od mesa, piše Najžena.