Savršen desert u tren oka: Cheesecake bez pečenja za koji će vam svi tražiti recept

Ukus kojem niko ne može odoljeti/Free Pik

Ukus kojem niko ne može odoljeti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Cheesecake je omiljen iz dobrog razloga — bogat je, kremast i neodoljiv desert. Sa našim receptom za cheesecake bez pečenja, priprema je jednako jednostavna kao i uživanje u njemu.

Jednostavan pod od gram-krekera puni se bogatim filom od krem sira i kondenzovanog mlijeka, aromatizovanim vanilom i limunom. Domaći pod je jednostavan za pripremu, a razlika u okusu je očigledna. Nakon pripreme, cheesecake se stavlja u frižider da se stegne — pečenje nije potrebno. Najteži dio je čekanje da se ohladi.

Cheesecake bez pečenja po receptu Marte Stewart je odličan za posluženje. Recept uključuje i varijacije, kao što su cheesecake bez pečenja sa dvostrukom čokoladom i individualni cheesecake parfei.

Sastojci:

  • 2 pakovanja (oko 20 komada) keksa
  • 11 kašika (oko 155 g) neslanog putera, istopljenog
  • 2 kašike šećera
  • 2 pakovanja (po 225 g) krem sira, sobne temperature
  • 1 konzerva (oko 400 g/1 ¼ šolje) zaslađenog kondenzovanog mlijeka
  • ¼ šolje svježeg soka od limuna
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Stavite kekse u veliku kesu koja se može zatvoriti i zdrobite ih oklagijom dok ne dobijete veoma sitne mrvice. Prebacite mrvice u srednju zdjelu i dodajte šećer, pa promiješajte. Dodajte puter i dobro sjedinite.

Utisnite smjesu od mrvica u kalup za tortu prečnika 23 cm sa odvojivim obodom (springform), raspoređujući smjesu 4–5 cm i uz stranice; utisnite da bude ravno. Ohladite koru u zamrzivaču najmanje 10 minuta.

Dok se kora hladi, pripremite fil: pomoću električnog miksera na srednje jakoj brzini umutite krem sir u velikoj zdjeli dok ne postane gladak. Dodajte kondenzovano mlijeko postepeno, miješajući i stružući stranice zdjele po potrebi. Umiješajte sok od limuna i vanilu.

Sipajte fil na ohlađenu koru i poravnajte površinu gumicom za kuhanje. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider dok se ne stegne, oko 2 i po do 3 sata, piše Trpeza.

Pažljivo odvojite obod kalupa i izvadite cheesecake.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Uživajte!