Sastojak koji će učiniti čudo: Pečeni krompiri biće savršeno hrskavi i mekani
Postoji jedan sastojak koji ljudi često zanemaruju kada pripremaju pečeni krompir kod kuće, a koji sprečava da krompiri postanu izuzetno hrskavi. Krompir je osnovna namirnica na božićnim večerama i nedjeljnim obrocima, pa je važno da bude pripremljen kako treba, naročito za posebne prilike.
Uključivanje ovog jednog jednostavnog sastojka, kada je pečeni krompir i njegova priprema u pitanju, osigurava savršeno hrskavu spoljašnjost – kaže Džejms Kenji Lopez, kolumniste za hranu u New York Times-u.
Šef Kenji opisuje svoje recepte kao “najhrskavije i najukusnije pečene krompire koje je ikada probao”. On otkriva da tajna leži u dodavanju pola kašičice (4 g) sode bikarbone u ključalu vodu i kuvanju krompira dok ne postanu mekani za viljušku, ali da se ne raspadaju.
U svom detaljnom snimku pokazao je prvi korak kako bi pečeni krompir bio hrskav: dodajte dvije litre ključale vode, 30 g soli, pola kašičice sode bikarbone i četiri veća komada isječenog krompira, i sve to kuvajte 10 minuta.
Kuvanje krompira u alkalnoj vodi sa sodom bikarbonom oštećuje spoljašnjost krompira, stvarajući skrobnu kašu koja se u rerni pretvara u hrskavu koricu, poboljšavajući i teksturu i ukus.
Dok se krompir kuva, pripremite bijeli luk (tri čena, sitno isjeckana) i šaku ruzmarina, pomiješanih sa pet kašika ulja, i kuvajte na srednjoj temperaturi, a zatim ulje procijedite.
Šef Kenji potom koristi aromatizovano ulje da obilno prelije krompir.
– Cilj je da malo grubije tretirate krompir kako bi se na spoljašnjosti formirao sloj nalik pire krompiru – kaže on.
Na kraju, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim pecite u rerni 20 minuta na 230°C.
Poslije 20 minuta, prema njegovim riječima krompir pažljivo okrenite na drugu stranu. Biće gotovi kada prepoznate zlatno-smeđu boju.