Sandžački specijalitet proglašen najboljim jelom sa područja Srbije
Popularni kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu najboljih jela sa područja Srbije.
Prvo mjesto na osnovu korisnika sajta zauzele su mantije, karakteristične za sandžačke krajeve. Zatim slijedi leskovački ajvar i užička komplet lepinja.
Čuvene mantije dio su specifične gastronomije i iako se prave i u drugim područjima nigdje nemaju takav ukus kao u Novom Pazaru i Sjenici.
Mantije se pripremaju i širom Bosne i Hercegovine.
Pekarski zanat kod brojnih porodica ovdje je tradicija koja se prenosi sa koljena na koljeno.
Mesud Mašović je jedan od tih majstora, a već 40 godina bavi izradom pita i mantija.
– Radio sam prvo u Hrvatskoj, pa u Sarajevu, a zatim sam otvorio radnju u Sjenici. Toliko posla i dalje ima, da bi se moglo raditi 24 sata, sedam dana u nedjelji. Dolaze naši ljudi koje žive u inostranstvu i traže pite i mantije, to odavde nose kao suvenir i podsjećanje na zavičaj. Traže 100, 200, 600 komada, pite savijače. One tako idu za Francusku, Njemačku, sve do Amerike. A, mi to kad spakujemo, to pita bude vruća sve do Amerike, kaže za RINU čuveni majstor Mesud.