Riža vam se zalijepi svaki put kad je pravite? Dodajte ovaj sastojak i više se neće lijepiti

Tajna vrhunske riže otkrivena/Free Pik

Tajna vrhunske riže otkrivena/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako vam kuhanje riže ne ide od ruke i zrna uvijek ispadnu slijepljena ili gnjecava, postoji jednostavan trik koji koriste iskusne domaćice. Potrebno je samo dodati jedan sastojak u vodu dok riža kuva i rezultat će vas iznenaditi.

Limunov sok sprečava lijepljenje riže

Da bi riža bila savršeno rastresita, a lijepo skuhana, dodajte malo limunovog soka u vodu neposredno prije ključanja. Limun sprečava zgrudnjavanje zrna, a riži daje lijep, vazdušast izgled. Ovaj jednostavan korak osigurava da svako zrno ostane odvojeno, bez potrebe za dodatnim ispiranjem nakon kuvanja.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Možete dodati i nekoliko kapi ulja

Ako nemate limun pri ruci ili se plašite da će utjecati na ukus jela, dodajte nekoliko kapi ulja u vodu prije nego što počne da ključa. Ulje oblaže zrna i sprečava njihovo međusobno lijepljenje, pa riža ostaje rastresita čak i kada se ohladi.

Da li treba prati rižu prije kuhanja

Pranje riže nije presudno za sprečavanje lijepljenja, ali stručnjaci preporučuju da je ipak operete iz higijenskih razloga, kako biste uklonili prašinu, eventualne ostatke ljuske ili sitne nečistoće. Dovoljno je isprati je dva do tri puta hladnom vodom prije kuvanja.

Recept za sutlijaš

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 1 šolja (oko 150 ml) riže
  • 3 šolje vode
  • 500 ml mlijeka
  • 6 kašika šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 1 šaka oraha (badema ili lješnjaka)

Priprema:

Rižu oprati i skuhati u vodi sa malo ulja (kako je gore objašnjeno). Dodati mlijeko i još malo kuhati. Puding pomiješati sa šećerom i sa malo mlijeka, pa sipati u rižu sve vrijeme miješajući na tihoj vatri dok se ne zgusne. Sipati u nakvašene zdjelice i ukrasiti koštunjavim voćem po želji, piše Najžena.

Prijatno!