Recept koji obara s nogu: Kolač od jednog jajeta koji se topi u ustima

Ukus obara s nogom/Coolinarka

Ukus obara s nogom/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako volite brze, jednostavne i jeftine recepte, ovaj kolač će vas oduševiti! Priprema se od samo jednog jajeta, bez puno sastojaka i komplikacija, a rezultat je nevjerovatno sočan i ukusan desert koji se topi u ustima.

Savršen je za iznenadne goste, nedjeljno popodne ili trenutke kad vam se jede nešto slatko, ali nemate vremena za klasične torte. Miris oraha i vanile ispunit će vašu kuhinju i probuditi pravi osjećaj domaće čarolije.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kora:

  • 1 jaje
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 šolja mljevenih oraha
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo

Fil:

  • 1 puding od vanilije
  • šećer (po ukusu)
  • 50 g putera

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi umutite jaje, dodajte pola šolje šećera i mutite mikserom dok ne postane pjenasto. Zatim polako dodajte mlijeko, ostatak šećera, ulje, mljevene orahe i na kraju, kašiku po kašiku, brašno pomiješano s praškom za pecivo. Smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180°C.

Za fil: polovinu mlijeka pomiješajte sa šećerom, a u drugu polovinu umiješajte prašak za puding. Polako dodajte smjesu u zagrijano mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi, pa dodajte puter i mutite mikserom dok ne postane glatko i kremasto.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Fil rasporedite preko prohlađene kore, a kolač po želji pospite kakaom ili mljevenim orasima.

Savjet:

Ostavite kolač u frižideru barem sat vremena prije serviranja – tada postaje još sočniji i aromatičniji, piše Trpeza.