Recept koji grije dušu: Kolač od jabuka koji će osvojiti cijelu porodicu

Niko mu ne može odoljeti/Free Pik

Niko mu ne može odoljeti/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Topli kolač od jabuka je savršen desert za hladnije dane. Recept se ističe jednostavnom pripremom te bogatom, hrskavom i aromatičnom koricom s dodatkom maslaca, prepoznatljivom u kulinarskom stilu britanske kuharice Mary Berry.

Recept je preuzet iz njezine popularne kuharice „Mary Makes It Easy“ i preporučuje se kao idealan izbor za trenutke opuštanja i uživanja.

Ovaj klasični recept može se obogatiti dodavanjem drugog sezonskog voća, poput kupina, rabarbare ili šljiva. Iako se preporučuje posluživanje deserta neposredno nakon pečenja, The Happy Foodie napominje da je pogodan i za zamrzavanje.

Sastojci:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • Jabuke
  • 2 kašike vode
  • Maslac
  • Šećer
  • Brašno
  • Smeđi šećer za posipanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C (odnosno 180°C ako koristite rernu s ventilatorom). Pripremite okruglu, plitku vatrostalnu posudu promjera 25 cm. Jabuke stavite u širu posudu, dodajte dvije kašike vode i maslac. Kuhajte na laganoj vatri oko šest minuta, uz povremeno miješanje, dok voće ne omekša. Kada jabuke omekšaju, dodajte šećer, sklonite posudu s vatre i ostavite da se smjesa ohladi. Ovaj korak omogućava da se okusi bolje prožmu prije pečenja.

U posebnu zdjelu stavite brašno, šećer i maslac. Prstima trljajte sastojke dok ne dobijete mrvičastu teksturu nalik krušnim mrvicama. Ohlađene jabuke rasporedite u pripremljenu posudu. Zatim po površini ravnomjerno rasporedite mrvičasto tijesto. Za dodatnu hrskavost i karameliziranu koricu, pospite odozgo smeđi šećer.

Pecite 20 minuta na 200°C (180°C s ventilatorom). Zatim smanjite temperaturu na 180°C (160°C s ventilatorom) kako bi se formirala hrskava korica. Kolač poslužite vruć. Možete ga servirati uz kuglu sladoleda, toplu vanilija-kremu ili tučeno vrhnje, prema želji.

Uživajte!

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja