Ragu sa šampinjonima i palentom

raguni šampinjoni palenta/Barbara
Ragu sa šampinjonima i palentom
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebni sastojci:

• 1 veća glavica luka

• 3 čehna bijelog luka

• 500 g šampinjona

• 200 ml pasiranog paradajza

• 200 g palente

• peršun

• so i biber

• maslinovo ulje

Priprema:

Na maslinovom ulju izdinstajte luk i bijeli luk. Dodajte im na ploške narezane šampinjone. Posolite i dinstajte da šampinjoni puste svoj sok. Zatim dodajte pasirani paradajz i ragu kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta. Poslužite ga uz palentu i uživajte u prilogu ili glavnom jelu.

Savjet:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ragu je sos koji se služi uz pastu, a u zavisnosti od vrste mesa koja se koristi, postoji nekoliko varijanti ovog jela. U poređenju sa drugim sosovima kojima je osnova pavlaka ili sos od paradajza, ragu je drugačiji, jer je ovom sosu glavni sastojak upravo meso. Ragu je sos koji je u 18. vijeku prvi napravio Italijan Alberto Alvisi. Tokom vremena dodavani su mu različiti sastojci.