Prženice - jelo koje vraća u djetinjstvo: Pravite li ih sa vodom ili mlijekom?

Prženice doručak/Twitter/
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Prženice su jelo koje je savršeno za doručak. Podsjećaju na djetinjstvo i miris doma, a mekani, zlatno-smeđi hljeb je jednostavno bogat ukusom.

Ovo jelo uvijek savršeno ispadne bez obzira na to koji od mnogobrojnih recepata koristite da biste ga napravili.

 

 

Ali, isto tako, važno je znati da li ga spremate sa vodom ili mlijekom. Ni u jednom slučaju nećete pogriješiti, ali postoji evidentna razlika.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Recept za klasične prženice (za 2 osobe)

4 kriške hljeba (najbolje starijeg ili tost hljeba)

2 jaja

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

100 ml mlijeka (ili vode, zavisi šta volite)

prstohvat soli

malo šećera po želji

maslac ili ulje za prženje

Priprema:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Umutite jaja s mlijekom (ili vodom), dodajte so i šećer.

 

 

Umočite kriške hljeba u smjesu – neka upiju dovoljno, ali da ne budu previše mokre.

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

Zagrijte tavu s malo putera ili ulja i pržite hljeb dok ne dobije zlatno-smeđu boju s obje strane.

 

 

Poslužite toplo, same ili s omiljenim dodacima – medom, džemom, Nutellom ili svježim voćem.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Voda ili mlijeko? Evo razlike:

Mlijeko – prženice su mekše i kremastije, bogatijeg ukusa, s lijepom karamelizovanom bojom.

 

 

Voda – prženice su laganije, vazdušastije i neutralnijeg ukusa, pa dolazi do izražaja sama tekstura hljeba.

 

 

Mnoge domaćice i kulinarski stručnjaci imaju svoje male tajne: neki čak kombinuju mlijeko i vodu kako bi dobili i kremastost i laganu teksturu.

 

 

Prženice nisu samo jednostavan doručak – to je jelo koje je hranilo generacije, simbol domaće kuhinje i mjesta gdje su se porodični razgovori najljepše vodili.