Prhki, mirisni, punjeni limunom i orasima - ovi kolačići su hit zime, a lako se spremaju

Kolač limunčići//

Savršeni za praznike/ChatGPT

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ako tražite kolačić koji jednako osvaja izgledom i okusom, limunčići su pravi izbor. Ovi mirisni prhki zalogaji, punjeni sočnom smjesom od oraha i limuna, već su postali hit recept uoči Božića i Nove godine.

Izgledaju poput pravih malih limuna, a kombinacija citrusne svježine i orašastog fila čini ih savršenima za praznični stol, poklone iz kućne radinosti ili jednostavno za uživanje uz šolju kafe ili čaja.

Recept je u nastavku.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Limunčići

Sastojci

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • ½ praška za pecivo
  • 2 žutanjka
  • 100 g maslaca (sobne temperature)
  • 100 g šećera
  • 1,5 dl mlijeka
  • naribana korica jednog limuna

Za punjenje:

  • 2 bjelanjka
  • 80 g šećera
  • 200 g mljevenih oraha
  • naribana korica i sok jednog limuna

Dodatno:

  • žuta i zelena jestiva boja (po želji)
  • malo mlijeka
  • kristal šećer

Priprema

U posudi izmiješajte žutanjke i šećer, dodajte maslac sobne temperature i kratko sjedinite. Umiješajte mlijeko, limunovu koricu, brašno i prašak za pecivo te umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za prste. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižiderda odmori oko sat vremena.

Bjelanjke lagano zapjenite, dodajte šećer, mljevene orahe te sok i koricu limuna. Sve dobro promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte i izrežite krugove promjera oko 7 cm (po želji mogu biti i manji). Na sredinu svakog kruga stavite kašiku fila, preklopite tijesto i prstima dobro spojite rubove kako se ne bi otvorili tekom pečenja. Krajeve lagano stisnite kako bi kolačić dobio oblik limuna.

Limunčiće pecite u prethodno zagrijanoj rernina 160 °C oko 30 minuta, dok ostanu svijetli.

Ukoliko želite, ohlađene kolačiće kratko umočite u mlijeko obojeno žutom jestivom bojom, a vrhove zatim u mlijeko sa zelenom bojom. Ostavite ih nekoliko sekundi na papirnatom ubrusu da se ocijede, pa ih uvaljajte u kristal šećer, piše Zadovoljna.hr.