Prevrnuti kolač sa šljivama
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. Okrugli pleh stavite na ringlu i rastopite 50 g maslaca na tihoj vatri, dodajte 100 g šećera i kašiku vode, izmiješajte i ostavite da se topi pet minuta. Pojačajte vatru i krčkajte još nekoliko minuta dok ne dobijete karamelu. Zatim ubacite polovine šljiva, promiješajte i skinite sa vatre. Izlupajte pjenasto preostali maslac sa šećerom dodajući jedno po jedno žumance. Potom lagano umiješajte brašno, griz i kokos. U drugoj posudi ulupajte bjelanca da dobijete čvrsti snijeg, pa ga dodajte u smjesu od žumanaca. Prelijte šljive, izravnajte kašikom i pospite izlomljenom čokoladom. Pecite u rerni oko 40 minuta. Gotov kolač prevrnite na tacnu i poslužite ga sa sladoledom od vanilije.