Praznici počinju za stolom: Imamo nekoliko savjeta za savršen obrok i tople rituale
Bez stresa pred praznike/Ilustracija
Stigli smo do kraja još jedne godine, što znači da je vrijeme za poklone i dobar provod. To, s druge strane, podrazumijeva i dodatne obaveze, manjak vremena i energije, a vremena lagano ponestaje... Stoga i ovog decembra uskačemo u pomoć!
Za vas, naše vjerne čitaoce, Oslobođenje je pripremilo specijalni prilog Zimska čarolija. U njemu ćete pronaći mnoštvo informacija i savjeta koji će vam ovih dana biti od velike koristi.
A kako su pred nama Božić i Nova godina, vjerujemo da će mnogi od vas naredne dane provesti sa svojim bližnjima. Zbog toga izdvajamo nekoliko recepata koji će vaša druženja učiniti nezaboravnima.
Zvijezda prazničnog stola
Praznične trpeze obično se pamte po bogatim jelima, dok namirnica koja svemu daje poseban štih često ostaje u drugom planu. Riječ je o kruhu. On je tiha zvijezda stola koja povezuje sve ukuse u jednu cjelinu.
Ako tokom ovih praznika ne želite kupiti gotov kruh, a niste baš spretni u pripremi tijesta, praktično rješenje su di-go mješavine za domaći kruh. Ove mješavine osmišljene su tako da olakšaju pripremu, a istovremeno zadrže okus i miris domaćeg kruha. Dostupno je nekoliko varijanti, uključujući i bio liniju, namijenjenu onima koji posebno vode računa o sastojcima, a mi otkrivamo kako pripremiti di-go BIO Mješavinu za Multigrain kruh.
Priprema:
U posudu stavite 400 g BIO Mješavine za Multigrain kruh i 7 g di-go suhog kvasca ili 21 g (pola kockice di-go svježeg kvasca unaprijed otopljenog u mlakoj vodi) te promiješajte. Dodajte 320 ml tople vode i miješajte kuhačom (ili mikserom sa spiralnim nastavcima) oko 2 minute.
U nauljeni kalup stavite tijesto i premažite uljem (dodajte posip po želji). Ostaviti pokriveno na toplom mjestu 25 - 35 min.
Kalup stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 210 - 220 °C (oba grijača) na donji nivo. Pecite 35 - 45 minuta. Pečeni kruh izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.
Rezultat je mirisan kruh s hrskavom koricom i mekanom sredinom, idealan za prazničnu trpezu. U danima kada se okuplja porodica, upravo takav kruh postaje mala, ali važna praznična priča.
Sve miriše na nju (... i nešto slatko!)
Vrlo je jasno - u našim krajevima kafa nije samo napitak nego ritual bez kojeg se ne počinje dan i ne završava posjeta. Ona je razlog da se okupimo s najdražima, da razgovaramo, da zastanemo makar na nekoliko minuta. Posebno u praznične dane, kada se oko stola okupljaju porodica i prijatelji, miris svježe skuhane kafe gotovo je jednako važan kao i sama trpeza. Za vaš praznični predah samo je jedna prava - Brazil kafa.
Uz nju se traži i dobra slastica, nešto domaće i bogato, poput deserta čiji recept otkrivamo u nastavku - čokoladne baze s mljevenim keksima i lješnjacima, uvaljane u hrskave orašaste komadiće i punjene raskošnim čokoladnim namazom. Idealna je za praznični stol, ali i za svaku priliku kada se poželi malo slatkog uživanja.
Priprema:
U manjem loncu, na laganoj vatri, zagrijavajte vodu sa šećerom, maslacem i tamnom čokoladom. Miješajte dok se svi sastojci ne otope i ne povežu u glatku smjesu.
Maknite lonac s vatre pa u toplu smjesu umiješajte mljevene lješnjake i mljeveni petit keks. Dodajte aromu vanilije (ili neku drugu po želji) i dobro sjedinite.
Smjesu ostavite da se ohladi toliko da se može oblikovati rukama. Od ohlađene smjese oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim ih uvaljajte u krupnije mljevene lješnjake. Svakoj kuglici prstom ili drškom kuhače napravite udubljenje u sredini - oblik gnijezda. Pomoću slastičarske vrećice u svako udubljenje istisnite čokoladni namaz.
Gotova gnijezda složite na tanjir i ostavite na hladnom da se dodatno stegnu.
Uživajte!