Peciva s pireom od bundeve

pecivo sa pireom od bundeve/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno: 

• 240 ml toplog mlijeka

• 2½ kašičice suhog kvasca

• 1 kašičica šećera

• 640 g brašna

• 1½ kašičica soli

• 1½ kašičica mljevene crvene

paprike

• 50 g maslaca

• 250 g pirea od bundeve

• 1 bjelanjak

• susam

Priprema

U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se kvasac aktivira. Bundevu razrežite na šnite, izvadite koštice i stavite peći. Provjerite viljuškom da li je pečena, zatim je štapnim mikserom usitnite u pire. Prosijte brašno i pomiješajte ga sa soli i mljevenom paprikom. Pomiješajte brašno sa otopljenim maslacem, kvascem i pireom od bundeve. Mijesite tijesto, potom ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže 1 - 1 i po sat.

Dignuto tijesto podijelite na 16 dijelova i formirajte loptice. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu 30-40 minuta. Dignute loptice premažite umućenim bjelanjkom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 20 minuta.