Peciva s pireom od bundeve
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Priprema
U toplo mlijeko dodajte kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se kvasac aktivira. Bundevu razrežite na šnite, izvadite koštice i stavite peći. Provjerite viljuškom da li je pečena, zatim je štapnim mikserom usitnite u pire. Prosijte brašno i pomiješajte ga sa soli i mljevenom paprikom. Pomiješajte brašno sa otopljenim maslacem, kvascem i pireom od bundeve. Mijesite tijesto, potom ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom da se diže 1 - 1 i po sat.
Dignuto tijesto podijelite na 16 dijelova i formirajte loptice. Stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i ostavite da se dižu 30-40 minuta. Dignute loptice premažite umućenim bjelanjkom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 20 minuta.