Pašteta od tune: Jednostavan recept za savršen namaz, a sprema se za tren
Za prste polizati/FreePik
U prazničnom periodu, pašteta od tune jedno je od omiljenih jela na stolu. Zato vam donosimo recept za ovu izvanrednu deliciju, koja se ističe izuzetno bogatim i slojevitim ukusom te neodoljivo baršunastom teksturom koja se topi u ustima.
Ova pašteta, bez sumnje, garantuje snažan utisak i oduševiće svakog gosta ili člana porodice za vašim stolom.
Savjeti za najbolju paštetu od tune
Ključ uspjeha je u kvalitetnim sastojcima i balansu ukusa. Iako se radi o jednostavnom jelu, nekoliko detalja može napraviti veliku razliku.
- Odabir tune: Za najbogatiji ukus i glatku teksturu, birajte tunu konzerviranu u maslinovom ulju. Prije upotrebe obavezno je dobro ocijedite kako višak ulja ne bi učinio paštetu preteškom.
- Kremasta baza: Maslac sobne temperature temelj je klasične paštete jer osigurava bogatu i baršunastu teksturu. Za lakšu verziju, maslac možete zamijeniti punomasnim krem sirom.
- Slojevitost ukusa: Nekoliko slanih inćuna ili kašikica kapara dat će pašteti dubinu i prepoznatljiv mediteranski štih, dok malo senfa unosi blagu pikantnost.
Recept za kremastu paštetu od tune
Ovaj recept spaja klasične elemente s nekoliko dodataka koji ga čine idealnim za svečane prilike.
Sastojci:
- 2 veće konzerve tune u maslinovom ulju (oko 300 g ocijeđene mase)
- 100 g maslaca sobne temperature (ili 120 g krem sira)
- 2 tvrdo kuhana žumanjka (po želji, za bogatiju teksturu)
- 1 kašika svježe iscijeđenog limunovog soka
- 1 kašikica senfa (preporuka: Dijon)
- 1-2 manja kiselа krastavca, sitno nasjeckana
- 1 kašikica kapara, ispranih
- 2-3 fileta slanih inćuna (po želji)
- Svježe nasjeckani peršun ili vlasac
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Priprema:
Priprema sastojaka: Tunjevinu temeljito ocijedite od ulja. Maslac ostavite na sobnoj temperaturi da potpuno omekša. Ako koristite tvrdo kuhana jaja, odvojite žumanjke.
Miješanje: U blender ili sjeckalicu stavite ocijeđenu tunu, omekšali maslac (ili krem sir), tvrdo kuhane žumanjke, limunov sok, senf, kapare i inćune.
Blendanje: Miksajte sve sastojke dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smjesu. Povremeno zaustavite blender i špatulom sastružite smjesu sa stijenki posude kako bi se sve ravnomjerno sjedinilo. Ako nemate blender, sastojke možete vrlo sitno nasjeckati i energično izmiješati vilicom za rustikalniju teksturu.
Završni dodaci: Dobivenu paštetu prebacite u zdjelu. Ručno umiješajte sitno nasjeckane kisele krastavce i svježi peršin ili vlasac. Kušajte i začinite solju i paprom po želji.
Hlađenje: Paštetu pokrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje dva sata, a idealno preko noći. Hlađenjem će se ukusi prožeti, a pašteta dobiti savršenu čvrstoću za mazanje.
Posluživanje i čuvanje
Paštetu poslužite ohlađenu u zdjelici, ukrašenu s nekoliko kapara, svježim vlascem ili koricom limuna. Savršeno se slaže s prepečenim kruhom, domaćim krekersima, grisinima ili štapićima svježeg povrća poput mrkve i celera, piše Net.hr.
Čuvajte je u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do tri dana. Može se i zamrznuti, ali imajte na umu da se tekstura može lagano promijeniti nakon odmrzavanja. U tom slučaju, kratko je promiješajte ili ponovno izblendajte kako bi povratila glatkoću.