Nestaje brže nego što ga napravite: Domaći Jaffa kolač koji osvaja na prvi zalogaj
Niko mu ne može odoljeti/Ilustracija
Ako tražite kolač koji će brzo osvojiti sve koji ga probaju, domaći Jafa kolač je pun pogodak.
Kombinacija mekanog čokoladnog biskvita, osvježavajućeg sloja narandžinog džema i bogate čokoladne glazure garantuje da će svi tražiti još jedan komad. Priprema je jednostavna, a rezultat – fantastičan.
Sastojci:
Za biskvit:
- 1 šolja brašna
- 1/2 šolje kakaa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja jogurta
- Kora i sok od jedne narandže
Sloj narandžinog džema:
- 1 šolja narandžinog džema
Čokoladna glazura:
- 200 g crne čokolade, sjeckane
- 1 šolja slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrijte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte jaja, ulje, vanilu, koru i sok od narandže te jogurt. Sve sjedinite i smjesu sipajte u kalup obložen pek papirom. Pecite koru oko 25 do 30 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni. Ohlađeni biskvit presjecite na dva dijela. Otopite narandžin džem i nanesite ga na donji dio biskvita, piše Trpeza.
Slatku pavlaku zagrijte do vrenja i prelijte preko sjeckane čokolade. Dobro miješajte dok se čokolada ne otopi, a zatim prelijte ganaš preko krema od narandže. Stavite drugi dio biskvita na vrh i ostavite da se stegne.
Uživajte!