Neće biti ljepljiva i gnjecava: Otkrivena tajna savršene riže - kap ove namirnice čini čuda

Ovaj trik mijenja igru/Free Pik

Ovaj trik mijenja igru/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Riža je osnovni sastojak mnogih jela širom svijeta, ali često se dogodi da nakon kuhanja bude ljepljiva ili gnjecava.

Mali trikovi mogu napraviti veliku razliku, a jedan jednostavan sastojak koji već imate u kuhinji može vam pomoći da riža uvijek bude savršeno kuhana i rastresita.

Da bi riža uvijek bila savršeno kuhana i rastresita, dovoljno je dodati nekoliko kapi limunovog soka dok se kuha. Ovaj jednostavan trik sprečava da se riža lijepi za dno šerpe i pomaže da zadrži pravu teksturu. Također, limunov sok pojačava prirodan okus riže i čini je još aromatičnijom.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Osim toga, važan je i pravilan odnos vode i riže – tri šolje vode na jednu šolju riže daju idealnu konzistenciju. Pravilno miješanje riže tokom kuhanja također doprinosi ravnomjernom kuhanju i rastresitosti.

Ovaj savjet dijeli i kulinarska stručnjakinja Jelena Kocmanović, poznata na Instagramu kao Naš dan svaki dan, ističući da ovaj mali dodatak čini pripremu riže jednostavnom čak i za početnike.

Uz primjenu ovog trika, riža će uvijek biti ukusna, rastresita i spremna za svako jelo, piše Krstarica.