Neće biti ljepljiva i gnjecava: Otkrivena tajna savršene riže - kap ove namirnice čini čuda
Ovaj trik mijenja igru/FreePik
Riža je osnovni sastojak mnogih jela širom svijeta, ali često se dogodi da nakon kuhanja bude ljepljiva ili gnjecava.
Mali trikovi mogu napraviti veliku razliku, a jedan jednostavan sastojak koji već imate u kuhinji može vam pomoći da riža uvijek bude savršeno kuhana i rastresita.
Da bi riža uvijek bila savršeno kuhana i rastresita, dovoljno je dodati nekoliko kapi limunovog soka dok se kuha. Ovaj jednostavan trik sprečava da se riža lijepi za dno šerpe i pomaže da zadrži pravu teksturu. Također, limunov sok pojačava prirodan okus riže i čini je još aromatičnijom.
Osim toga, važan je i pravilan odnos vode i riže – tri šolje vode na jednu šolju riže daju idealnu konzistenciju. Pravilno miješanje riže tokom kuhanja također doprinosi ravnomjernom kuhanju i rastresitosti.
Ovaj savjet dijeli i kulinarska stručnjakinja Jelena Kocmanović, poznata na Instagramu kao Naš dan svaki dan, ističući da ovaj mali dodatak čini pripremu riže jednostavnom čak i za početnike.
Uz primjenu ovog trika, riža će uvijek biti ukusna, rastresita i spremna za svako jelo, piše Krstarica.