Ne znate šta ručku: Napravite riblju čorbu uz ovaj jednostavan recept za početnike
Ako tražite savršen način da oduševite porodicu ili goste pravim domaćim specijalitetom, riblja čorba je pravi izbor. Ovo jelo, poznato po bogatom ukusu i aromi, krije tajne sastojke koje majstori kuhinje često ne otkrivaju. Ključ uspjeha leži u kombinaciji više vrsta ribe i pažljivo odabranim začinima.
Donosimo vam recept korisnice lululockhart, objavljen na Coolinarici, koji će vas naučiti kako pripremiti savršenu riblju čorbu korak po korak. Spremni za kulinarsku avanturu?
Šta vam je potrebno za riblju čorbu:
Za kašu
6-8 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 zeleni
Za ribu
oko 1 kg ribe (riječne)
1/2 limuna
1 kašika začina c (vegete)
3 češnja belog luka
Ostali sastojci
3-4 lovorova lista
oko 20 zrna crnog bibera
vezica celera
vezica peršuna
1 paprika babura
1 limun
1 kašika aleve paprike
3 čena belog luka
2 kesice dodatka za riblju čorbu
2 dl kuhanog paradajza
2 dl bijelog vina
Priprema riblje čorbe:
Izdinstati sitno isjeckan crni luk, sitno isjeckane mrkve i sitno sjeckanu zelen. Potom smjesu staviti u blender i napraviti kašu.
Ribu za čorbu poprskati sa pola limuna, 1 supenom kašikom začina c, isjeckanim (ili izgnječenim) bijelim lukom, i ostaviti da odstoji 2 sata prije kuhanja.
U kotlić ili dubok lonac sipati kašu od luka, zelena i šargarepe, dodati vodu do 2/3 kotlića, dodati lovorov list, crni biber, celer, peršun, limun isječen na komade, bijeli luk, baburu i alevu papriku. Kuhati dok ne provri.
Kad počne da vri staviti dodatak za riblju čorbu (razmućeno u hladnoj vodi, bez grudvica), zatim ribu i kuhati da vri 45min-1h. Petnaest minuta pred kraj kuvanja dodati kuhani paradajz i vino.
Kada ponovo provri, probati i po želji dodati još bibera (ukoliko želite ljuće), bijelog vina (kako bi bilo kiselije) ili dosoliti po ukusu. Kuhati da polako vri još 15 minuta i servirati.