Navikli smo na jabuke u kolačima, ali odlično pristaju i slanim jelima: Ovaj recept to potvrđuje

piletina s jabukama/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

• 600 g pilećeg bijelog mesa

• 4 manje kisele jabuke

• malo kadulje

• korijen celera

• pola kašike karija u prahu

• 1 dl bijelog vina

• kašika paradajz-pirea

• čehno bijelog luka

• maslinovo ulje, so i biber

Priprema:

Kratko izmiksati luk i celer te propržiti na malo ulja s listićima kadulje i karijem. Dodati piletinu izrezanu na kockice, na kriške izrezane jabuke i pržiti na jakoj vatri nekoliko minuta. Posoliti, pobiberiti, preliti vinom, dodati paradajz-pire i malo vode, poklopiti i pržiti dvadesetak minuta. Usuti u tanjire, preliti s malo ulja i ukrasiti listovima kadulje.

Savjet:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako jabuka funkcionira u slanim jelima? Odlično. Navikli smo na jabuke u kolačima, ali one nisu rezervirane isključivo za slatka jela. Zbog svoje teksture i slatko-kiselkastog okusa, jabuke odlično pašu i u slanim jelima. Raznovrsno voće u slanim jelima u našoj kuhinji nije nepoznanica, ali se ipak pojavljuje relativno rijetko.