Može li se pire krompir pripremiti unaprijed i podgrijati?

Stručnjaci su dali odgovor/Free Pik
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Planiranje velikih porodičnih okupljanja i prazničnih večera često donosi stres, međutim postoji zlatno pravilo koje svako slavlje čini opuštenijim – pripremite što više jela unaprijed. Iako se mnogi pribojavaju da će podgrijani pire krompir biti suh i ljepljiv, stručnjaci tvrde da uz pravi trik može biti jednako kremast i ukusan kao da je tek pripremljen. Ove godine, na popis jela koja se mogu napraviti ranije, slobodno dodajte i omiljeni krompir pire, piše Simply Recipes.

Koliko dana unaprijed smijete napraviti pire?

Julia Hallman, vlasnica specijalizovane trgovine i ugostiteljskog obrta Formaggio Kitchen, podijelila je svoje savjete za posluživanje bogatog, kremastog pirea koji je pripremljen danima ranije. Ona kaže da savršeno kremasti pire krompir možete pripremiti i do tri dana unaprijed. Nakon pripreme, kaže, treba ga prebaciti u hermetički zatvorenu posudu, pustiti da se potpuno ohladi i zatim čuvati u frižideru do dana posluživanja.

Glavni savjet Julije Hallman za pire koji će i nakon podgrijavanja biti kremast jest dodavanje veće količine tekućine. Ovisno o vašem receptu, to može biti mlijeko, vrhnje, maslac ili bilo koja kombinacija mliječnih proizvoda koju preferirate.

Trik je, objašnjava ona, dovesti pire do konzistencije mekšeg sladoleda. “Trebao bi zadržati oblik, ali se i lako oblikovati”, ističe. Budući da se pire stajanjem i podgrijavanjem isušuje, dodatna tekućina osigurava da ostane savršeno kremast.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako podgrijati pire krumpir?

Za podgrijavanje, pire krompir rasporedite u ravnomjernom sloju u pliću posudu za pečenje kako bi se što brže i ravnomjernije zagrijao. Hallman predlaže da ga pospete parmezanom prije nego što ga stavite u rernu zagrijanu na 175°C.

Nakon 20 do 30 minuta, vaš pire bit će spreman za umak. Dodata tekućina trebalo bi da ga održati dovoljno kremastim, ali ako se brinete da će se osušiti, posudu uvijek možete prekriti aluminijskom folijom. Prije posluživanja, obavezno ga dobro promiješajte.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja