Mekane, mirisne i tope se u ustima: Recept za domaće vanilice koji uvijek uspije
Ukus koji osvaja/Coolinarka
Ako tražite recept za vanilice koje su mekane, mirisne i savršeno se tope u ustima, onda ste na pravom mjestu. Ovaj tradicionalni recept donosi onaj dobro poznati domaći okus koji vraća u djetinjstvo.
Priprema je jednostavna, sastojci su osnovni, a rezultat su vanilice koje niko neće moći odbiti – idealne za praznike, slavlja ili samo kao slatko iznenađenje uz kafu.
Sastojci:
- 1 jaje
- 50 g margarina
- 100 g masti
- 100 g šećera u prahu
- 300 g brašna
- vrh noža praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- korica limuna po želji
- džem za mazanje
- šećer u prahu s vanilijom za valjanje
Priprema:
Rernu zagrijte na 180°C. U jednoj posudi pjenasto umutite jaje, mast, margarin i šećer. Zatim dodajte brašno i malo praška za pecivo. Razvijte tijesto na oko pola centimetra debljine pa vadite male kružiće. Redajte ih u pleh obložen pek-papirom. Pecite oko 20 minuta na 180°C. Nakon hlađenja mažite ih džemom i spajajte po dvije, piše Trpeza. Na kraju vanilice uvaljajte u šećer u prahu s vanilijom.
Prijatno!