Ljubitelj klasičnih jela: Ovaj kolač je Trumpu omiljeni i uvijek ga je servirao gostima u Bijeloj kući

pita od višanjaBluebird Grain Farms/
/Bluebird Grain Farms
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Pita od višanja u Americi je jedna od omiljenih slastica te uz pitu od jabuka nosi status simbola američke kuhinje. "Cherry pie" je jedna od omiljenih slastica i Donaldu Trumpu, ljubitelju klasičnih američkih jela.

Dok je bio predsjednik, ova se pita nalazila na jelovnicima raznih svečanosti i službenih večera u Bijeloj kući. Trump je želio da se pita poslužuje kao dio šireg menija za goste budući da predstavlja tradicionalnu američku kuhinju koju on voli isticati. Servirao ju je i na proslavama Dana zahvalnosti i Dana neovisnosti.

Tijesto između prhkog i lisnatog 

Radi se o klasičnoj, okrugloj piti s nadjevom od višanja koja je omiljena diljem svijeta. Mnoge europske zemlje imaju svoje verzije ovog popularnog kolača budući da vuče korijene iz Europe. 

Tijesto za ovu pitu nije klasično prhko tijesto, no vrlo je slično njemu - Amerikanci ga nazivaju "flaky", odnosno pahuljasto. Teksturu bi se moglo opisati kao kombinaciju prhkog i lisnatog tijesta, a lisnatost se dobiva korištenjem hladnog maslaca koji se prilikom miješenja ne smije otopiti. 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Komadići maslaca u tijestu se prilikom pečenja od toplog zraka napuhuju i tako tvore "džepiće", odnosno prostor ispunjen zrakom. Tako nastaju slojevi u korici nalik lisnatom tijestu.

Potrebni sastojci 

Broj porcija 8

Tijesto

400 g glatkog brašna

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

200 g maslaca

30 g šećera

1 prstohvat soli

8 kašika hladne vode

cimeta

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Nadjev

600 g očišćenih višanja ili višnji iz kompota

60 g šećera

1 kašika vanilin šećera

3 kašike gustina

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

2 kašike cimeta

Kako se priprema

Krenite s pripremom tijesta, a idealno je za njega koristiti multipraktik. Ako ga nemate, koristite mikser. U posudi sjedinite brašno, šećer, sol i cimet, izmiješajte pa dodajte na kockice izrezan maslac. Lagano sjedinite rukama pa počnite miksati. Postepeno dodajte hladnu vodu. Miksajte do mrvičaste, ali kompaktne teksture pa lagano zamijesite i podijelite u dva dijela, veći i manji. Ohladite u hladnjaku. 

Za nadjev višnje izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom i gustinom. 

Razvaljajte oba tijesta, veće kao donje, a manje kao gornje. Donje tijesto prebacite u namašćeni okrugli kalup, stavite na njega nadjev od višanja pa ga poklopite gornjim tijestom i pritisnite rubove. Tijesto premažite jajetom, posipajte šećerom, zarežite četiri crtice pa stavite peći. Pita je pečena kada je tijesto zlatne boje, a nadjev počne u mjehurićima izlaziti iz proreza.