Krem juha od patlidžana

krem juha od patlidžana/
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Potrebno:

• 2 kašike maslinovog ulja

• 2 patlidžana

• so i biber

• 2 paradajza

• 1 glavica luka

• 6 čehna bijelog luka

• 5 šolja pilećeg bujona

• 1 kašika isjeckane majčine dušice

• 1 kašika isjeckanog cilantra

• ljute paprike u prahu

• sjemenke od divlje mirođije

Priprema

Patlidžan oprati, presjeći napola, posuti sa malo soli i kašikom ulja. Pripremljeni patlidžan staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje i ispeći u rerni. U drugu tepsiju obloženu papirom za pečenje staviti isjeckani paradajz i isječeni luk i bijeli luk. Povrće posuti kašikom ulja i ispeći u rerni. Ispečeni patlidžan očistiti od korice, staviti u činiju i dodati ohlađeni ispečeni paradajz. Sve promiješati i dodati pileći bujon, majčinu dušicu, cilantro i biber. Kuhati 10 minuta. Poslije kuhanja malo ohladiti i staviti u blender. Blendiranu supu posuti sjemenkama i dodati malo ljute paprike u prahu.