Kolač s kivijem
Kolač sa kivijem
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
Priprema:
Kivi oguliti i narezati na ploškice. Miksati jaja sa šećerom, dodati brašno i izmiksati do kraja. Posebno istući slatko vrhnje za šlag, da bude do pola kremasto. Primiješati takvo napola ulupano vrhnje za šlag smjesi s jajima. Lim srednje veličine (20×20) ili okrugli promjera 24 cm obložiti papirom za pečenje, namazati debelim slojem maslaca i posipati sa 4-5 kašika šećera kako bi se ravnomjerno rasporedio.
Posložiti kivi po dnu, preko njega izliti biskvitnu smjesu i peći u zagrijanoj pećnici prvo 20 min. na 200 stepeni, a potom smanjiti temperaturu na 150 i peći još 20 min. dok s vrha lijepo ne porumeni. Malo rashladiti, pažljivo preokrenuti na pladanj za posluživanje i poslužiti narezano na komade.