Jednostavan recept koji svi obožavaju: Recept za štrudlu s orasima koja je mekana i sočna

Niko joj ne može odoljeti/Ilustracija

Niko joj ne može odoljeti/Ilustracija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mekana kao pamuk, štrudla s orasima je poslastica koja će osvojiti srca svih, čak i onih najizbirljivijih. Ovaj desert se priprema jednostavno, a rezultat je savršen – sočan i ukusan.

Ovaj recept je za duplu količinu, a možete ga prilagoditi svojim potrebama – uostalom, štrudla je toliko ukusna da brzo nestaje.

Potrebno:

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja
  • 1 kg brašna
  • 1 kocka kvasca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 3 jaja
  • 2 dl vode
  • 2 dl mlijeka

Za fil:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 5 kašika šećera
  • mlijeko po potrebi

Priprema:

Mlaku vodu pomiješajte sa kvascem, dodajte dvije kašičice šećera i ostavite da se aktivira. Jaja umutite kutljačom, pa dodajte preostale četiri kašičice šećera, zatim sipajte kvasac, toplo mlijeko, ulje i prašak za pecivo. Postepeno dodajte brašno i umijesite mekano tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da naraste. Kada tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela i tanko ga rastanjite. Za fil, pomiješajte mljevene orahe, šećer i mlijeko u šerpi i ostavite da orasi nabubre. Dodajte mlijeko po potrebi dok fil ne postane gladak (ne previše rijedak kako bi se štrudla mogla puniti). Neprekidno miješajte na laganoj vatri dok orasi ne omekšaju. Rastanjeno tijesto filujte i uvijte u štrudle, piše Krstarica. Stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180–200 stepeni dok ne dobiju lijepu, zlatno-smeđu boju.

Prijatno! Javite nam kako vam se dopao recept!