Jedni se zgražaju, drugi obožavaju: Da li jabuka ide u francusku salatu?

Jedna od najpoznatijih salata na trpezama/Free Pik

Jedna od najpoznatijih salata na trpezama/FreePik

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Malo je jela na ovim prostorima koja izazivaju toliko rasprava kao francuska salata. Neizostavna je na prazničnoj trpezi, slavama, rođendanima i porodičnim okupljanjima, ali jedno pitanje iznova dijeli domaćice i gurmane: da li jabuka ima mjesto u francuskoj salati ili je to svetogrđe?

Dvije škole mišljenja

Protivnici jabuke tvrde da je francuska salata isključivo slana priča – krompir, mrkva, grašak, kiseli krastavci, jaja i majoneza. Po njima, jabuka narušava autentični okus, unosi nepotrebnu slatkoću i “razvodnjava” salatu.

S druge strane, zagovornici jabuke ističu da ona daje prijeko potrebnu svježinu, blagu kiselkastu notu i savršeno balansira težinu majoneze. Posebno zimi, kada svježeg povrća nema u izobilju, jabuka unosi živost i čini salatu lakšom za stomak.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kako je uopšte nastala dilema?

Zanimljivo je da se u originalnoj ruskoj (Olivier) salati, od koje potiče naša francuska, jabuka u nekim starijim varijantama zaista koristila. Kod nas se recept vremenom pojednostavio i prilagodio lokalnom ukusu, pa je jabuka postala opcija – a ne pravilo.

Zaključak: sve je stvar ukusa

Istina je jednostavna – francuska salata nema jedno “ispravno” rješenje. Ako volite svježinu i blagu slatko-kiselu notu, jabuka je odličan dodatak. Ako ste tradicionalista, slobodno je izostavite. Najbolje rješenje? Napravite manju količinu s jabukom i bez nje – i pustite goste da presude.

Recept za francusku salatu (s jabukom ili bez nje)

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 500 g krompira
  • 300 g mrkve
  • 300 g graška (kuhanog ili iz konzerve)
  • 3 kuhana jaja
  • 3–4 kisela krastavca
  • 1 manja jabuka (po želji)
  • 200–250 g majoneze
  • 2 kašike kiselog vrhnja ili pavlake
  • so po ukusu
  • malo soka od limuna (ako koristite jabuku)

Priprema:

Krompir i mrkvu skuhajte u kori, ohladite, ogulite i narežite na sitne kockice. Jaja ogulite i sitno isjeckajte. Kisele krastavce narežite na male kockice i lagano ocijedite. Jabuku ogulite, očistite i sitno nasjeckajte, pa je nakapajte s malo limunovog soka da ne potamni. Sve sastojke stavite u veliku zdjelu, dodajte grašak, majonezu i pavlaku. Posolite po ukusu i lagano promiješajte. Ostavite salatu da se ohladi barem sat vremena prije serviranja.

Savjet: Ako dodajete jabuku, birajte čvršće i blago kiselkaste sorte (npr. granny smith) – daju najbolji balans okusa.

Na kraju, bilo s jabukom ili bez nje, jedno je sigurno: francuska salata je kraljica svečanog stola – a svaka porodica ima svoju “jedinu pravu” verziju.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja