Grčka piletina
Priprema
Pećnicu zagrijte na 230 stepeni. Ocijediti sok dva limuna - treba vam 1/3 šolje, dodajte sok u veliku zdjelu. Preostali limun narežite na kriške i dodajte i njega u zdjelu zajedno s protisnutim bijelim lukom, listićima svježeg origana i 1/3 šolje maslinovog ulja. Dodajte pile narezano na komade, cijelog ga obložiti marinadom i pustiti da stoji 15 minuta. U veliku zdjelu stavite krompire, luk narezan na debele kriške, kašičicu soli, kašiku maslinovog ulja te sve dobro izmiješajte. Prebacite u veliki pleh za pečenje i pecite dok ne počne poprimati smećkastu boju (10-15 minuta). Brokulu (ili ako imate mladu brokulu, još bolje) izmiješajte s preostalom kašikom maslinova ulja. Prebacite u pleh u kojem su djelomično pečeni krompiri i sve pomiješajte. Na to posložite komade piletine kojima prije toga treba utrljati kašičicu soli i bibera. Pecite dok piletina nije pečena, a brokula ne posmeđi - 30-ak minuta.