Gladni ste, a kasno je? Nutricionistkinja otkriva šta je najbolje jesti navečer
Da biste mogli prihvatiti pojesti večeru ili jesti iza 18 sati, najprije se morate osloboditi mitova o hrani i krivih vjerovanja. Drugim riječima, osnove razumijevanja našeg tijela i fiziologije pomoći će vam da ne robujete besmislenim savjetima.
Ako ste uspješno prestali vjerovati da ne smijete jesti navečer i shvatili da kasna večera dolazi u obzir, onda je vaša iduća sumnja možda šta jesti za večeru, a da ne deblja. Ovakvo pitanje još uvijek pokazuje da ne razumijemo osnove.
Tijelo ne gleda na sat
Ako ste u procesu mršavljenja ili želite održati trenutnu težinu bez da nabacite koji kilogram, izbacivanje ili preskakanje večere neće pomoći. Naime, naše tijelo ne gleda na sat niti tako funkcioniše naš organizam, objašnjava Zrinka Babić, mag. soc., nutricionistica.
- Za one koji mršave najvažnije je da budu u (blagom) kalorijskom deficitu. To znači da je bitno koliko ste ukupno kalorija unijeli kroz dan, odnosno tjedan, a ne u koje doba dana ste jeli. Kad kažemo “ukupni kalorijski unos kroz tjedan”, misli se na to da ne morate robovati svakodnevnom unosu od 1.500 kcal. Jedan dan ćete posjesti 1.300 kcal, drugi dan 1.500 kcal, a treći dan možda 1.700 kcal. Važno je da ste na kraju tjedna u minusu koji daje prosjek kao da ste dnevno unosili 300 do 500 kcal manje, pojasnila je Babić za Krenizdravo.hr.
Ovo su neki od argumenata zašto biste trebali večerati ako ste gladni i zašto uopće smijete večerati čak i kad želite gubiti kilograme:
- ako legnete gladni, teže ćete zaspati ili se buditi tokom noći
- konzumacija uravnotežene večere smanjuje šansu kasnonoćnih odlazaka u frižider
- redovnim obrocima održavate svoj metabolizam stabilnim
- redovnim obrocima sprečavate napade gladi i posljedično prejedanje
- redovnim uravnoteženim obrocima održavate svoje hormone stabilnima
- redovnim obrocima jamčite bolje raspoloženje budući da nas glad čini nervoznima i razdražljivima
- redovnim obrocima lakše postižete koncentraciju i fokus.
Ovo su naši prijedlozi laganih večera.
Integralni tost sa zrnatim sirom i purećom šunkom
Brza zdrava večera neka bude opcija kad ste premoreni i nemate vremena i volje nešto kuhati ili peći. U tom slučaju predlažemo ovaj jednostavan recept.
Priprema:
Tost tostirajte i premažite ga zrnatim sirom. Dodajte malo bibera na zrnati sir. U zdjelici pomiješajte rukolu i cherry paradajz te začinite balzamičnim octom i posipajte sjemenkama. Na tost dodajte po jednu pureću šunku.
Pileća prsa s povrćem
Za one koji vole konkretnu večeru evo nekoliko recepata. Riba, meso, jaja i tofu odličan su izbor proteina, a žitarice poput kvinoje ili prosa osigurat će složene ugljikohidrate. Povrće birajte u duginim bojama.
Priprema
Piletinu začinite sa svih strana i pecite na maslinovom ulju. Brokulu narežite na cvjetove. U zdjelici pomiješajte brašno i bademov napitak te sjedinite do glatke teksture. Kad je piletina pečena, dodajte još malo maslinovog ulja i dinstajte bijeli lukoko jednu minutu. Ulijte napravljenu smjesu, potom dodajte brokulu i ostavite oko osam minuta. Vratite piletinu na jednu do dvije minute. Kad su brokula i piletina pečene, ukrasite peršunom i kriškama limuna.