Brza mađarica koja uspije svaki put: Najlakši recept za kolač koji topi srce i nepce

Recept koji budi uspoemene/Coolinarka

Recept koji budi uspoemene/Coolinarka

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mađarica je jedan od najomiljenijih kolača koji, uprkos imenu, zapravo nije mađarskog porijekla. Ovaj elegantni desert s prepoznatljivim slojevima tankih kora i bogate čokoladne kreme postao je nezaobilazan dio blagdanskih stolova i porodičnih proslava.

Ono što mađaricu čini posebnom jeste savršena kombinacija tankih, mekanih kora i bogate čokoladne kreme. Završni sloj čokoladne glazure dodaje eleganciju i intenzivan čokoladni okus koji je čini neodoljivom. Nije ni čudo što se rijetko ko može zaustaviti na samo jednom komadu.

Istražili smo recepte i pronašli savršenu formulu za starinsku domaćicu.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Starinska mađarica – sastojci:

  • 1 šoljice šećera
  • 1/4 šoljice vode
  • 6 kašika maslaca
  • 1/2 šoljice gustog vrhnja
  • kašičica vanilije
  • prstohvat soli

Starinska mađarica – priprema:

U srednje velikoj šerpi pomiješajte šećer i vodu, pa stavite na srednju vatru. Povremeno protresite šerpu (nemojte miješati) dok se šećer ne otopi i smjesa ne postane zlatno smeđa, oko 8–10 minuta. Kada se šećer karamelizira, brzo i pažljivo dodajte maslac i miješajte dok se potpuno ne otopi. Polako dodajte vrhnje uz stalno miješanje kako biste izbjegli grudvice. Smjesa će kratko zakipjeti, zato budite oprezni. Dodajte vaniliju i prstohvat soli, pa kuhajte još 1–2 minute uz stalno miješanje, dok ne dobijete gustu i sjajnu kremu. Punjenje ostavite da se malo ohladi, zatim premažite kore. Lagano pritisnite da se slojevi sjedine. Kolač ostavite na hladnom nekoliko sati, idealno preko noći, kako bi se punjenje potpuno stegnulo.

Voćna mađarica

Odaberite svoje omiljeno voće i probajte pripremiti voćnu mađaricu. Potrebne su vam gotove kore, sok od narandže i voće. Da bi se sve bolje povezalo, koristi se puding od vanilije.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 700 ml soka od narandže
  • 3 kašike šećera (po ukusu)
  • 2 vanilin šećera
  • 3 pudinga od vanilije (ili drugi okus po želji)
  • 300 g voća (breskve, marelice, jagode – svježe ili iz kompota)
  • gotove kore za mađaricu

Priprema:

U šerpu ulijte 600 ml soka, dodajte šećer i vanilin šećer te zagrijavajte dok ne zakuha. U preostalih 100 ml soka razmutite puding tako da nema grudica. Kada sok proključa, dodajte smjesu pudinga i neprestano miješajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre i dodajte nasjeckano voće. Lagano promiješajte. Ostavite da se malo ohladi, pa rasporedite kremu između kora. Na kraju pritisnite gornju koru i ostavite kolač da se stegne na sobnoj temperaturi, pa u frižideru preko noći.

Jaffa mađarica

Ako volite jaffa keks, svidjet će vam se i jaffa mađarica. Postupak je malo zahtjevniji zbog topljenja čokolade, ali i dalje vrlo jednostavan.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Sastojci:

  • 700 ml soka od narandže
  • 3 kašike šećera
  • 2 pudinga od čokolade
  • 100 g tamne čokolade
  • 1 vanilin šećer
  • gotove kore za mađaricu

Priprema:

U šerpu ulijte 600 ml soka od narandže i šećer, pa zagrijavajte dok ne proključa. U preostalih 100 ml soka razmutite puding od čokolade. Kada sok zakuha, ulijte smjesu pudinga i miješajte dok se ne zgusne. Maknite s vatre i odmah dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu, miješajući dok se potpuno ne otopi. Smjesu malo ohladite, zatim premažite kore. Dobro pritisnite i ostavite da se stegne, idealno preko noći, piše Net.hr.

Uživajte!