100 najboljih kuhinja svijeta: Lista je puna iznenađenja

Somuni su neizostavni/Lejla Avdagic
ilustracija
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

O ukusima ne treba raspravljati, to je opštepoznato. Međutim, poznati kulinarski sajt “Taste atlas” svake godine napravi rang-listu od 100 najukusnijih kuhinja svijeta pa ni ova godina nije bila izuzetak. I ova lista će obradovati sve gurmane. Srpska kuhinja našla se na visokoj poziciji.

Ovo rangiranje je napravljeno na osnovu 590.228 važećih ocjena za 16.357 jela u bazi podataka poznatog kulinarskog sajta “Taste atlas”, pa su tako ove kuhinje osvojile najviše prosječne ocjene. Ove kuhinje nisu samo ukusne: one pričaju priče o tradiciji, kulturi, geografiji i istoriji naroda.

 

 

Na prvom mjestu, za mnoge logični odabir, zauzela je italijanska kuhinja. Priznaćete da rijetko ko može da odoli preukusnoj pici, kremastoj pasti, sastojcima bogatoj lazanji. Sve ove kulinarske recepte spremamo i mi u našim domovima što je dokaz da smo veliki poštovaoci italijanske kuhinje.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

Na drugom mjestu našla se – grčka kuhinja.  Tu su giros, musaka, suvlaki… nezaobilazni ukusi Grčke.

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na trećem mjestu se našla kuhinja koja nije evropska, a u pitanju je, nećete vjerovati, peruanska. Nama manje poznata, ali prema ocjenama njihova jela zauzimaju visoko mjesto.

 

 

2. Grčka

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

3. Peru

 

 

4. Portugalija

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

 

 

5. Španija

 

 

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

6. Japan

 

 

7. Turska

 

 

8. Kina

 

 

9. Francuska

 

 

10. Indonezija

 

 

Iz ovoga priloženoh, zaključuje se da prednjače evropske kuhinje s obzirom na to da je šest evropskih država zauzelo svoje mjesto u prvih 10 najboljih kuhinja svijeta.

 

 

Poslije Indonezije, slijedi meksička kuhinja, a onda dolazi i – srpska.

 

 

Visoko 12. mjesto zauzela je srpska kuhinja, a kao jela koja se moraju probati, prema “Taste atlasu” navode komplet lepinju, pazarske mantije, leskovački domaći ajvar, petrovački kulen i ariljsku malinu, prenosi Ona.rs.