Naučnici tvrde da bi ova jednostavna metoda mogla ukloniti štetnu mikroplastiku iz pitke vode

Mikroplastika nađena i u testisima  ljudi i pasa/
ilustraciha
Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kuhanje vode prije konzumacije moglo bi biti „održiva dugoročna strategija“ za smanjenje globalne izloženosti mikroplastici, navode istraživači, N1.

Mikroplastika je pronađena duboko unutar naših organa i tkiva, ulazeći u tijelo preko hrane i pića koje konzumiramo te zraka koji udišemo. Međutim, jednostavna metoda mogla bi pomoći u sprječavanju unosa potencijalno štetnih nanočestica, piše Euronews.

Kuhanje vode moglo bi smanjiti koncentraciju mikroplastike u pitkoj vodi, otkrila je nova studija. Istraživači iz Kine ispitali su vode različite tvrdoće, u koje su dodali nanoplastiku i mikroplastiku, a zatim ih kuhali pet minuta. Prema rezultatima objavljenim prošle godine u časopisu Environmental Science & Technology Letters, proces je uspio smanjiti koncentraciju nanoplastike s 25 posto u mekoj vodi na 90 posto u vrlo tvrdoj vodi koja sadrži više minerala.

Kako kuhanje pomaže?

Pretpostavlja se da kalcijev karbonat, jedan od minerala koji se u velikim količinama nalaze u tvrdoj vodi, zarobljava plastiku u obliku kore dok se formira kamenac pri povećanju temperature. Istraživači s Medicinskog sveučilišta u Guangzhouu i Jinan University savjetovali su korištenje čajnika bez plastike i filtera od nehrđajućeg čelika kako bi se zadržao kamenac koji sadrži mikroplastiku.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Mikroplastika se sve više prepoznaje kao potencijalna prijetnja ljudskom zdravlju, s sve većim brojem istraživanja koja ih povezuju s različitim mogućim zdravstvenim problemima. Prošle godine, studija je povezala mikroplastiku prisutne u arterijama s većim rizikom od srčanog udara ili moždanog udara. Druga studija pokazala je da osobe s demencijom imaju veću koncentraciju mikroplastike u mozgu. Međutim, te studije su bile opservacijske – uspoređujući podatke između jedne grupe i druge – te istraživači nisu utvrdili uzročno-posljedičnu vezu.

Kineski istraživački tim smatra da je potrebno dodatno istraživanje kako bi se utvrdilo može li kuhanje vode spriječiti ulazak drugih umjetnih materijala u naša tijela. „Naši rezultati su potvrdili vrlo izvedivu strategiju za smanjenje ljudske izloženosti NMP-ima i postavili temelj za daljnja istraživanja s puno većim brojem uzoraka“, navode autori.