Nulti princip termodinamike

za pog/

Bez šporeta nema topline

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Može biti bilo kakav, ali bez njega ne može. Bolji je i nikakav nego da ga nema. Na njegovom mjestu može stajati ormar ili otoman, mogu stajati dva bureta s kiselim kupusom, može stajati čak i zamrzivač koji odavno ne radi i u kojem domaćin čuva sve račune i dokumentaciju desetogodišnjeg sudskog spora sa stričevićima zbog pet dunuma šume, ali to su tanke i mršave zamjene. On je gospodar prostora, gazda vremena i noseći stub svega što diše pod krovom. Kuća možda može bez poda, možda može i bez zidova, ali bez šporeta ne može nikako. Šporet je centarfor kuće. Najbolji asistent lige. Najkorisniji igrač sezone. Ako je kuća svijet, šporet je njen crni kontinent. Prvi i osnovni element. Predikat bez kojeg nema rečenice. Šporet nije samo glavni začin kuhinjske čorbe, nego sila oko koje se sabira sve što je u kući i pokretno i nepokretno. To je sunce oko kojeg se okreće cijela kuća.

Glavni začin

Šporeta ima i ovakvih i onakvih. Glomaznih, velikih i omanjih. Dužih i kraćih. Skupih i jeftinih. Ali, svaki je dobar. Ne dobar, nego odličan. Bez šporeta nema topline, bez topline nema doma. Džaba krečenje, džaba nova stolarija, džaba brodski podovi i hrastova vrata. Tek kada se naloži prva vatra, kada se plotna prvi put zagrije i kada po rubovima šporeta izbiju prvi dimovi – tek tada je kuća završena, tek tada je i useljenje gotovo.

Šporet ima veliku plotnu, najčešće maleno ložište i rernu koja je u Slavoniji muškog roda. U desnom kraju plotne često se nalazi poveći “odlivak” koji može da se skine ukoliko je cjepanica zapela ili se šamot odvalio. Ložište je k’o ložište, niti mu šta dati, niti mu šta oduzeti, valjalo bi ponekad da je veće, ali samo ako ima dovoljno narađenih drva. Šporet guta sve - od okominja do bukovine, od topole do vrbe, od trešnje do oraha.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Na šporetu se nalaze dva lonca, tri šerpe i najmanje dvanaest tava. U jednom loncu se od zore lagano kuva supa, u drugom se krčka sarma sa malo slanine i suvih rebara. Na obodu plotne je šerpica sa mlijekom i sos paradajzom, a u tavi baba upravo ubija troje jaja unučetu koje se probudilo prije ostalih. U ostalim tavama prži se zaprška za sarmu, kranjske kobasice dedi za fruštuk, debela kajgana za zeta, palačinke za ono najmanje koje tek treba da se probudi…

Ako kuća ima i vanjsku kujinu, onda neminovno mora imati i dva špareta, jedan radni, drugi paradni. Paradni je obično kakva novija alfa koja se bar jednom sedmično čisti i umiva, dok radni pripada velikoj porodici smederevaca kojima se broja ne zna. Postoje uski i široki, kratki i dugački, teški i laki, ali svi oni imaju isti zadatak – da ugriju i da se na njima skuva sedam puta više nego što je planirano. Ako se na šparetu ništa ne kuva, onda na njemu stoji lonac pun vode koja polako isparava i koja održava nivo sobne vježine na pristojnom nivou.

za pog/

Šporeta ima i ovakvih i onakvih

U ladici koja se nalazi ispod rerne stoji vlažnija potpala koja tek treba da se osuši, stare novine, šibice i hepo-kocke. Reran je svijet za sebe koji nikada nije prazan: ili se u njemu suše krupniji komadi nedavno isječene i iscijepane vrbe, ili se na laganoj vatri peku komadi bundeve, ili u tepsiji polako nadolazi gužvara sa makom, ili su na njegovo dno poslagane polovine krompira koje su “zašećerene” alevom paprikom i tankim komadićima slanine. Ako je zima stegla, stariji ukućani u rerni griju noge.

U mom sokaku svaka je kuća imala bar jedan šporet. Mnoge i dva. Velika većina i preko toga. Oni rijetki koji nisu imali klasični šporet, imali su kaljeve peći koje su u panonskim kućama česte taman koliko i gobleni na zidovima. Svaki kalj izrađuje se ručno utiskivanjem posebne vrste gline u kalupe. Od modela kalupa zavisi izgled gotovog proizvoda, a od načina sušenja, bojenja i pečenja njegov krajnji kvalitet.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja

Kaljevi se sortiraju i spremaju za zidanje peći koja može biti različite veličine i oblika. Kako su kaljevi četvrtasti, najčešće su i peći takvog oblika sa mogućim modulacijama u vidu nejednakih četvrtastih oblika, klupica koje čine “produžetak” pećke, takoreći dokle doseže mašta, a način zidanja dozvoljava njeno ostvarenje. Tradicionalni način zidanja kaljevih peći se i danas poštuje, a to je osnova za garanciju “grijnog tijela” koje može da traje vijekovima.

za pog/

Ako je zima stegla, stariji ukućani u rerni griju noge

Taj proces podrazumijeva korišćenje gline i ječmene pljeve u toku zidanja peći, dok se u nekim predjelima umjesto pljeve uglavnom koristi pijesak. Jedina razlika u odnosu na nekadašnji način rada jeste to da se namjesto cigle i crijepa ubacuju šamotne ploče i cigle, jer se na taj način smanjuje potrošnja ogreva, a povećava vijek trajanja kaljeve peći. Kaljeva peć se loži rijetko, svega pet-šest puta u toku dana i to je njena komparativna prednost u odnosu na ostalu braću i sestre.

Oko vatre

Ipak, u kaljevu peć ne mogu da se ture promrzli tabani na koje su navučeni priglavci, niti na njoj može da se ugrije podvarak sa dimljenom koljenicom. Kaljeva peć je dio unutrašnjeg dekora; ona je više model, nego upotrebna vrijednost, iako je, kada je najbolja, kadra da traje gotovo cio vijek. Oko kaljeve peći je nemoguće sabrati familiju, braću, kumove, prijatelje, a bez toga šporet i nije šporet. U ujakovoj vanjskoj kujini statira jedan, čini mi se, smederevac koji je najrahatniji kad je napolju podnošljivi minus. U reran se ture kremenadle, na plotnu boranija ili kakva druga zelen, a oko vatre se predu priče koje se pričaju prvi ili sto i prvi put i koje nikada nisu dosadne. Na šporetu se tada dinstaju i podgrijavaju razgovor, pošalice i pjesme. Ujakov šparet najbolje radi kada smo pored njega striček i ja. Tada se vatra sama obnavlja, s mjerom se pali i s mjerom se gasi.

U svijetu šporeta alfa je majka i kraljica. Ipak, valja žaliti kao čovjeka svakoga ko mora da je unosi ili da je, ne d’o dragi bog, iznosi. Ima tome dobrih dvadeset godina kako je mater našla novu adresu na koju nam se valjalo preseliti. Trebalo je prebaciti krevete, ormare, vreće sa garderobom i jednu alfu i to sedamdesetku. Ne bi to bio neki poseban problem da iz stana u koji smo se useljavali prethodno nismo trebali iznijeti onu koja je za tačno dvadeset veća. Mater je i dalje u tom stanu. Kao i alfa. Neka ih. Mater bi nosio na leđima do Slavonije ako treba. Alfu ni do spavaće sobe.

Nastavak vijesti ispod promo sadržaja